Kultura
284

Priča sa sretnim krajem: U Sarajevu svečano otvoren Muzej ratnog djetinjstva

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uprkos brojnim opstrukcijama i problemima Muzej ratnog djetinjstva večeras je svečano otvoren u Sarajevu.

Nakon predotvorenja muzeja za donatore eksponata i članove njihovih porodica, Muzej ratnog djetinjstva svečano je otvoren za javnost.

Svjedočenja, ratne eksponate i priče koje govore o djetinjstvu u ratu posjetioci će već od sutra moći pogledati u muzeju, koji je smješten u općini Stari Grad na adresi Logavina 32.

Muzej se prostire na 300 metara kvadratnih gdje je smješteno 3.000 eksponata. Prvu postavku činit će 50 predmeta uz dodatni multimedijalni sadržaj. Kako postavka neće biti fiksna, svi prikupljeni predmeti bit će izloženi naknadno.

"Muzej ratnog djetinjstva je večeras otvoren za prve posjetioce, prvo za učesnike koji su umuzejili svoje uspomene, a zatim i za prijatelje i partnere. U timu muzeja smo ponosni na našu stalnu postavku u Sarajevu, a ja kao osnivač MRD-a, zaista sam ponosan na svoj tim. Radi se o mladim ljudima, koji su odlični u poslu kojim se bave, ali također su izuzetno požrtvovani kad je u pitanju MRD. Tako da bih volio ovaj trenutak simbolično posvetiti njima i našim učesnicama i učesnicima koji su nam povjerili svoja sjećanja na čuvanje", kazao je za Klix.ba Jasminko Halilović, direktor muzeja.

Treba istaći da je ovo je prvi svjetski muzej koji se bavi isključivo ovom temom.

"Ovo je muzej koji približava ljude i otvara dijalog, i možda je bas zbog toga bio kontinuirano opstruiran. Stoga je njegovo večerasnje otvaranje simbol pobjede zajedništva nad podjelama, i simbol pobjede jedne mlade grupe ljudi, u rekao bih, izuzetno teškom vremenu za našu zemlju", zaključio je Halilović.