U 91. godini
0

Preminuo J. D. Salinger, autor "Lovca u žitu"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Jerome David Salinger, slavni autor "Lovca u žitu“ preminuo je u 91. godini života. Američki romanopisac i pripovjedač umro je prirodnom smrću u svom domu u New Hampshireu, objavio je njegov sin, prenosi AP.

Salinger je decenijama živio povučenim životom u maloj kući u Cornichu.

Širom svijeta proslavio se romanom "Lovac u žitu“ o Holdenu Caulfieldu, 17-godišnjem buntovniku koji za vrijeme hladnog rata odlazi na tri dana u New York nakon što biva izbačen iz škole.

Roman je objavljen 1951. godine i bio je jedna od najosporenijih knjiga u prošlom stoljeću, no i pored toga prdat je u više od 60 miliona primjeraka širom svijeta, te je uvršten kao obavezno školsko štivo u brojnim školama diljem svijeta.

J. D. Salinger je rođen 1. januara 1919. godine na Manhattanu. Školovao se na vojnoj akademiji Valley Forge, a zatim studirao na Univerzitetu Ursinus College u New Yorku.

Neka od njegovih najpoznatijih dijela su "The Catcher in the Rye“ (Lovac u žitu), "Raise high the roof beam, carpenters" ( "Visoko podignite krovnu gredu, tesari"), "Seymour - introduction ("Seymour - uvod")..

Vezani članci