{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijerno prikazan film "Mit o Bosni i Hercegovini" kojeg su radila djeca

F
15.6.2013. u 13:41
0
5
Premijerno prikazan film "Mit o Bosni i Hercegovini" kojeg su radila djeca
0
Prvi bosanskohercegovački dječiji dokumentarno-igrani film "Mit o Bosni i Hercegovini" premijerno je prikazan u subotu u multiplex kinu "Cinema City“ u Sarajevu.
Film je rezultat rada članova Malog Magacin Kabarea (MMK) koji su, s edukatorima Zanom Marjanović, Sanelom Krsmanović, Adisom Vatreš i Sašom Peševskim, pripremili tokom rada MMK "Radionice kreativnosti i mašte".

"Kada smo počeli raditi na filmu "Mit o Bosni i Hercegovini“ mislili smo da će djeca zapravo napraviti film za djecu. Nakon što smo pogledali film mislim da su djeca napravila film za odrasle i da nam svima šalju poruku da moramo biti odgovorni prema našoj državi u kojoj će naša djeca živjeti", izjavila je novinarima Marjanović.

Mali Magacin Kabare je projekat koji sadrži Radionicu gitare i muzike i Radionicu kreativnosti i mašte. Ideja radionica je da profesionalci rade s djecom i da se podstiču kreativnost i mašta kod djece, kao i da se razvija društvena odgovornost.

"Samim tim, "Mit o Bosni i Hercegovini“ je ono o čemu smo htjeli da razgovaramo s djecom da čujemo šta oni imaju nama da kažu o državi u kojoj žive, šta je njihovo mišljenje i znanje i šta su njihove želje i aspiracije", dodala je Marjanović.

Trideset polaznika ove radionice, od sedam do 14 godina, u prethodnim mjesecima su osmišljavali svoje likove, priču, kostime i sve ono što je bilo potrebno za realizaciju dokumentarno-igranog filma koji obrađuje pitanja historije i sadašnjice BiH.

Scenarij filma je jedinstven i rezultat je isključivo dječje mašte.

"Poruka filma je u tome da kroz historiju BiH prikažemo našu državu u sadašnjosti na malo pozitivniji način", kazao je jedanaestogodišnji Vedad Tatić, član Malog Magacin Kabarea, jedan od glumaca i scenarista filma "Mit o Bosni i Hercegovini".

Koproducent ovog projekta je Face TV, a partneri su Akademija scenskih umjetnosti, Narodno pozorište u Sarajevu, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Centar, Cinema City, Pionir i Radio M.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: