Premijera predstave "Strah i bijeda Trećeg rajha" u SARTR-u

F
FENA
16.2.2012. u 15:53
0
10
Premijera predstave "Strah i bijeda Trećeg rajha" u SARTR-u
0
Premijera predstave "Strah i bijeda Trećeg rajha" u SARTR-u
Predstava "Strah i bijeda Trećeg rajha" Bertolta Brehta u režiji Nermina Hamzagića premijerno će biti izvedena 24. februara na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-u okviru Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima".
Nakon Orwellovske "1984", Brechtovim djelom "Strah i bijeda Trećeg rajha" Sarajevski ratni teatar nastavlja repertoarski koncept angažiranog i aktualnog teatra, saopćeno je iz SARTR-a.

Ovaj dramski tekst Bertolta Brehta govori o životu njemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića.

Izjave svjedoka i novinski članci iz tog vremena poslužili su kao osnovna građa za tekst "Strah i bijeda Trećeg rajha". Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvjesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje nalikovati na onu iz 1933. godine.

"Kako priča o Rajhu ili ideji premoći jednog nad drugim očigledno nikada nije svršena, ova predstava je pokušaj da upozorimo na pogubne posljedice slijeđenja nazifašističke politike. Uzrok i rješenje problema je čovjek. Čovjek koji slijedi, koji se ne suprotstavlja i ne buni. Njemački čovjek je imao izbor i glasao je za Hitlera. Mi danas imamo obavezu da, poučeni iskustvom holokausta, ovom zlu kažemo NE!", ističe se u saopćenju.

Riječ je o ansambl predstavi u kojoj glumci igraju više uloga - Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Adnan Hasković, Jasenko Pašić i Amar Selimović.

Scenografiju potpisuje Tarik Musakadić, kostimografiju Oshyosh, dok je za dramaturgiju zaslužna Asja Krsmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: