24. februara
0

Premijera predstave "Strah i bijeda Trećeg rajha" u SARTR-u

FENA
Predstava "Strah i bijeda Trećeg rajha" Bertolta Brehta u režiji Nermina Hamzagića premijerno će biti izvedena 24. februara na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-u okviru Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima".

Nakon Orwellovske "1984", Brechtovim djelom "Strah i bijeda Trećeg rajha" Sarajevski ratni teatar nastavlja repertoarski koncept angažiranog i aktualnog teatra, saopćeno je iz SARTR-a.

Ovaj dramski tekst Bertolta Brehta govori o životu njemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića.

Izjave svjedoka i novinski članci iz tog vremena poslužili su kao osnovna građa za tekst "Strah i bijeda Trećeg rajha". Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvjesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje nalikovati na onu iz 1933. godine.

"Kako priča o Rajhu ili ideji premoći jednog nad drugim očigledno nikada nije svršena, ova predstava je pokušaj da upozorimo na pogubne posljedice slijeđenja nazifašističke politike. Uzrok i rješenje problema je čovjek. Čovjek koji slijedi, koji se ne suprotstavlja i ne buni. Njemački čovjek je imao izbor i glasao je za Hitlera. Mi danas imamo obavezu da, poučeni iskustvom holokausta, ovom zlu kažemo NE!", ističe se u saopćenju.

Riječ je o ansambl predstavi u kojoj glumci igraju više uloga - Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Adnan Hasković, Jasenko Pašić i Amar Selimović.

Scenografiju potpisuje Tarik Musakadić, kostimografiju Oshyosh, dok je za dramaturgiju zaslužna Asja Krsmanović.