Savremena priča
8

Premijera predstave "Pink Moon" u režiji Saše Peševskog 11. januara u BNP Zenica

Klix.ba
Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će u petak, 11. januara, u 19:30 sati premijerno biti izvedena predstava "Pink Moon" koju je prema tekstu Darija Bevande režirao Saša Peševski.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić istakao je kako je za ovu teatarsku kuću izuzetno važna činjenica da nastavlja afirmisati i promovisati mlade autore i reditelje, što je slučaj i sa predstavom "Pink Moon".

Teatrolog Nedžad Fejzić objasnio kako se radi o pozorišnom komadu koji prati nove trendove i koji je izuzetno aktuelan, na tematsko-sadržajnom i na motivskom polju i koji nam otvara jednu savremenu posttranzicijsku priču postavljenu na scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Autor teksta Dario Bevanda zahvalio je upravi zeničkog BNP-a i umjetničkom savjetu koji je predložio postavljanje njegovog dramskog teksta, čiju praizvedbu očekujemo već sutra. Bevanda je, također, istakao kako je uvijek veliki izazov raditi u Bosanskom narodnom pozorištu, jer prema njegovim riječima, radi se o teatru koji posljednjih godina ima izuzetno zanimljiv, hrabar i dobar repertoar.

Reditelj Saša Peševski je istakao da se u podnaslovu teksta "Postdramska rock opera" krije dosta toga što je sadržano u ovoj predstavi, jer su likovi iz predstave takvi da igraju svoje uloge na dokumentaristički način što je na svojstven način kombinacija fikcije i fakcije, a s druge strane rock opera podrazumijeva muziku i povezanost muzike sa dramskom pričom, što je, prema riječima Peševskog, također, važan segment predstave "Pink Moon".

Glumica i glumci predstave "Pink Moon" Dina Mušanović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić i Benjamin Bajramović su izrazili zadovoljstvo zbog realizovanja novog projekta u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te zbog prilike da se kreativno i stvaralački ostvare u umjetničkom projektu koji je izuzetno savremen u poetičkom, stilskom i tematskom smislu.

Prva reprizna izvedba ove predstave je planirana za petak, 18. januara, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa početkom u 19:30 sati.