Prijedor
0

Premijera predstave "Limunacija" 27. aprila

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Premijera predstave "Limunacija", koju je napisao Dušan Kovačević po motivima pripovijetke Stevana Sremca, a za Pozorište Prijedor režirao Marko Misirača, je 27. aprila u ovoj pozorišnoj kući, najavljeno je na današnjoj konferenciji za štampu održanoj u Pozorištu u Prijedoru.

Misirača je rekao da se u predstavi, čija se radnja dešava krajem 19. vijeka, bavi temom nemogućnosti revolucije na ovom području usljed stalne prisutnosti palanačkog duha i straha od promjene.

    	Na sceni će se, sa statistima, pojaviti dvadesetak likova, a okosnicu predstave čine  glumci prijedorskog Pozorišta Dean Batoz, Mirela Predojević Rade Stupar, Radenko Bilbija, Željko Kasap, Darko Cvijetić i Želimir Rivić.

    	Iz Narodnog pozorište Republike Srpske gostuju Aleksandar Stojković i Goran Jokić, a u predstavi igraju i Goran Burazor i Dejan Lazić, članovi Dramskog studija "Artist " iz Kozarske Dubice. 

    	Scenografiju je uradio Vladimir Vlačina, kostimografiju Ivana Jovanović, a lektor je Milorad Telebak.

    	U ovoj tragi-komičnoj priči glavni lik učitelja Srete igra Dean Batoz koji je rekao da se nada da će publici uspjeti dočarati lik mladog učitelja željnog promjene u zaostaloj sredini koji, na kraju, postaje gubitnik.

    	Direktor prijedorske pozorišne kuće Zoran Baroš rekao je da je predstava rađena u saradnji sa Centrom za informisanje i kulturu iz Kozarske Dubice, te da je budžet vrlo skroman od svega 10.000 KM.
    	"Očekujemo da će publika dobro prihvatiti ovu predstavu", kazao je Baroš, dodajući da je ovo ujedno i poslednja premijera u 57. pozorišnoj sezoni.

    	On je kazao da će Pozorište Prijedor, zbog nedostatka finansijskih sredstva, prvi put nakon sedam godina 'preskočiti' rad na jednoj predstavi, tako da je ove sezone uspjelo realizovati samo tri premijere. 

    	Sezona je otvorena premijerom predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča", a između nje i "Limunacije", Dramski studio "Desnica" uradio je predstavu "Iza maske".