Premijera predstave "Kad bi naglas govorili" 2. marta u Kamernom teatru 55

F
FENA
25.2.2016. u 13:54
45
1
Premijera predstave "Kad bi naglas govorili" 2. marta u Kamernom teatru 55
45
1/11 Foto: FENA
2/11 Foto: FENA
3/11 Foto: FENA
4/11 Foto: FENA
5/11 Foto: FENA
6/11 Foto: FENA
7/11 Foto: FENA
8/11 Foto: FENA
9/11 Foto: FENA
10/11 Foto: FENA
11/11 Foto: FENA
Predstava "Kad bi naglas govorili“ mladog bh. autora Adnana Lugonića bit će izvedena 2. marta na sceni Kamernog teatra 55, a prva i druga repriza 3. i 5. marta.
Direktor teatra Emir Hadžihafizbegović ističe da je riječ o tekstu mladog autora, koji režira Lugonićev profesor Srđan Vuletić i da već proba pokazuje 'pozitivnu vibru', ostvarenje prožimajuće energije mlade glumačke postave i njihovih starijih kolega.

To je ostvarenje u čiji kvalitet i budućnost Hadžihafizbegović nimalo ne sumnja.

Ujedno je predstava kojom direktor Kamernog teatra, kako je naveo, ispunjava obećanje da će prva godina njegovog mandata biti otvorena za mlade autore, a govori o 'planetarnom problemu' - sve izraženijem odsustvu komunikacije među ljudima i šalje univerzalnu poruku koliko bi bilo ljepše "kad bi naglas govorili“.

Sretan je, kaže, što je na sceni tekst mladog bosanskohercegovačkog talenta.

Reditelj Vuletić je kazao da u ovoj predstavi radi prvi put s mnogima od mladih a izvrsnih glumaca te shvata da smo "možda dobili novi način, jako zanimljiv stil u scenskom izražavanju i vrlo emotivne scene“.

Autor Adnan Lugonić navodi da je tekst "Kad bi naglas govorili“ njegov diplomski rad, drama u kojoj je nastojao verbalizirati osjećanja, odnosno "male“ svakodnevne probleme "malih ljudi“ na "maloj sceni“.

Maju Izetbegović, mladu glumicu u predstavi, raduje što se u vrijeme "rezanja budžeta“, u teatru održava kvalitet, a njenog kolegu, glumca Borisa Lera, što iz teksta mladog stvaraoca proizilazi da je moguće pronaći sreću, u ljubavi naprimjer, ma koliko u datim okolnostima to izgledalo nemoguće.

Najmlađa članica glumačkog ansambla Dina Mušanović ističe podršku starijih kolega u radu na predstavi, dok Dino Sarija kaže da je sretan što se prva velika predstava u kojoj glumi izvodi na sceni Kamernog teatra.

Dragana Jovićića i Jasnu Ornelu Bery direktor je na pres-konferenciji najavio kao iskusniji dio glumačke postave.

Bery zapaža da se u ovom ostvarenju veoma dobro isprepliću energija mladih i starijih aktera, a Jovičić naglašava da to ipak nije priča o "malim“ likovima i ljudima, već da emituje "velike stvari“ kao što su toplina i emocija među ljudima što su usljed sveopšte tragedije usamljeni fizički i u duši.

U umjetnosti nema podjele na godine, zaključuje mladi akter Igor Skvarica, a drugi, Senad Alihodžić, kao poruku predstave naglašava da kao društvo moramo puno više "naglas govoriti i slušati se“.

U predstavi još igraju Muhamed Hadžović, Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Rijad Gvozden i Saša Petrović.

U Kamernom teatru uslijedit će predstave i drugih domaćih stvaralaca, ali vrata su otvorena i za goste.

Hadžihafizbegović je najavio i cijeli martovski repertoar Kamernog teatra 55, gostovanja kantautora Ramba Amadeusa za 4. dan mjeseca, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za 7. mart s predstavom „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ autorice Tanje Šljivar, režija Mirjana Karanović, te za 18. mart gostovanje u okviru jedinstvenog Sarajevo Irish Festivala - Panti Bliss "High Heels In Low Places“.

Za 22. mart je najavio gostujuću predstavu "Dok nas smrt ne razdvoji“ po tekstu Mire Furlan, u režiji Mikija Manojlovića, a za 31. mart predstavu iz Novog Pazara "Beton mahala“ čiji je jedan od reditelja Bane Trifunović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: