Kultura
16

Emir Hadžihafizbegović o pozorišnoj publici: Dobili smo jednu zdravu, buntovničku generaciju

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kamerni teatar 55 primljen je u Evropsku teatarsku asocijaciju (European Theatre Convention), čime je ova kuća postala prvo pozorište iz BiH koje je na ovaj način postalo članom eminentne teatarske konvencije, mreže koja je usmjerena na promociju evropskih teatara i njihovih uposlenika. Direktor ove kuće, glumac Emir Hadžihafizbegović za Klix.ba govori o značaju ovog događaja za ovu kulturnu instituciju, te bh. kulturu u cjelosti.

Kamerni teatar 55 je u posljednjih nekoliko mjeseci, sa dolaskom Emira Hadžihafizbegovića na poziciju direktora ove ustanove doživio svojevrsnu transformaciju u fizičkom smislu, ali i pogledu programa teatra.

Predstava koja je osvojila publiku u posljednje vrijeme i za koju se uvijek traži karta više je predstava Srđana Vuletića "Kad bi naglas govorili", nastala prema tekstu Adnana Lugonića.

"Predstava je to koja se bavi tabuiziranim temama, našim licemjerstvom, stvarima koje guramo pod tepih, ne želimo da o njima glasno progovorimo. Ona govori o jednoj alijenaciji, otuđenosti, ali koja je puna smisla i koja nude rješenje, pozitivu", pojasnio je Hadžihafizbegović.

Dodao je kako se profil publike u Kamernom teatru promijenio.

"Predstave su sve punije, profil publike se na neki način mijenja i dobili smo jednu 'zdravu, buntovničku generaciju', poluanarhiste u pozitivnom smislu te riječi, ljude koji primjećuju probleme i koji su spremni o njima glasno da progovore. To su ljudi koji su hrabri, vole svoju zemlju, Sarajevo i ne šute o stvarima koje se inače guraju pod tepih", kazao je Hadžihafizbegović.

Dodao je kako će u narednom periodu fokus staviti na savremene tekstove, te kako upravo predstava "Kad bi naglas govorili" nagovještava smjer kojim će se politika kuće dalje voditi.

Trenutno rade na koprodukciji, predstavi Alan Forda sa teatrom u Sloveniji, a na jesen će u ovom teatru biti izvedena predstava "Zamalo sreća" u režiji Saše Peševskog.

Pored predstava, ističe kako im je važno da scena zaživi u multimedijalnom smislu, pa je tako Kamerni teatar u proteklom periodu bio dom brojnih kulturnih događaja kao što je bio nastup Ramba Amadeusa, događaj povodom rođenja Šabana Bajramovića, pop koncert Princes krofni, Ladies night uz predstave... Uuskoro u ovu kuću dolazi predstava Indigo sa Branislavom Lečićem, a planiraju ugostiti i Baštu sljezove boje, hit predstavu iz Kragujevca.

Pored toga, Tamara Obrovac će u Kamernom teatru održati jazz koncert, a u pregovorima su i za koncert Bože Vreće.

"Pozorišta ovakvog tipa u Evropi u ETC-u osim svojih živih predstava angažiraju razne umjetnike i prave raznovrsne evente i performanse koji su vrlo kompatibilni s umjetnošću koju mi radimo, a to je teatar", kazao je Hadžihafizbegović za Klix.ba.

U Kamernom teatru publiku u narednom periodu očekuje festival "Dani Jurislava Korenića" (ili, "Korenićevi dani", posbvećeni osnivaču ove kuće, a koji će se održati u periodu od 25. maja do 3. juna 2016, a u okviru kojeg će biti dodijeljene nagrade, i to nagrada "Žan Marolt" za najboljeg glumca/ glumicu festivala, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolji kostim, nagrada za najbolju scenografiju, te nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini.

U okviru festivala će biti izvedeno sedam najboljih predstava iz regije i Jugoistočne Evrope.

"Ta bajka koju pripremamo sarajevskoj i bh. publici u vremenu od 25. maja do 3. juna treba da bude nešto čime ćemo se također ponositi", kazao je Emir Hadžihafizbegović u razgovoru za Klix.ba.