Škola glume
103

Premijera predstave "Crvenkapica" u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo

A. P.
U okviru "Škole glume" u JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, u četvrtak, 19. 12. u 18 sati premijerno će biti izvedena predstava "Crvenkapa".

U pitanju je završna predstava 2. generacije polaznika kulturno-edukativnog projekta "Škola glume", a grupu vodi akademski glumac Mirza Mušija, koji potpisuje i režiju ove predstave.

Ove godine "Škola glume" pored tri javna časa, na kojima polaznici i voditelji predstavljaju stečeno znanje za mali auditorij, predstavlja i dvije nove produkcije za širu publiku. U pitanju su završne predstave: "Crvenkapa" i "Oprosti nam Pirandello".

"Crvenkapa", poznata bajka za djecu, rađena je po scenariju Miroslava Čonkića koji joj daje jedan drugačiji, moderniji oblik. Tekst na zabavan, edukativan i aktueliziran način akcentira potrebu mladih da bez učenja, truda i kontinuiteta preko noći postanu "slavne" ličnosti, a taj trend itekako znaju da koriste lažni "režiseri" nečasnih namjera.

Pored vuka i Crvenkape, poučnu bajku priča vesela družina: vjeverica Brbljivica, kozica Bleja, guskica Belka, mačak Brka i zeko Dugouško.Predstava je namijenjena i poučna za sve uzraste djece, a i roditelje.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Škola glume je kulturno-edukacijski program JU Bosanski kulturni centar KS koji je počeo sa radom krajem 2017. godine, a u svojoj strukturi ima dvije generacije učenika osnovnih i srednjih škola. Osmišljena je u cilju profesionalnog rada sa djecom koja imaju afinitet prema glumi i scenskom nastupu. Kroz pedagoške i umjetničke ciljeve nastavnog plana i programa polaznike vode akademski glumci: Asja Pavlović, Mirza Mušija, te akademska glumica Irma Alimanović, koja se ovom timu priključila 2019. godine kada je preuzela voditeljstvo grupe starijih osnovaca. Koordinator i producent projekta je Irena Orozović.

U dvogodišnjem postojanju rezultati školovanja prve generacije učenika do sada su prezentovani javnim časovima i završnim predstavama: "Pinokio", u izvedbi grupe osnovaca, a prema adaptaciji i režiji voditelja, glumca, Mirze Mušije. Zatim, završnom predstavom srednjoškolske grupe koju vodi akademska glumica Asja Pavlović, komadom "Sumnjivi autobus" po motivima Stilskih vježbi, Raymonda Qeneaua. Kao i predstavom "Mali princ", po djelu Antoinea de Sainta-Exuperyja.

Pedagoški ciljevi škole su: Razvoj socijalnih kompetencija, dinamike grupnog rada, poticajnih odnosa u grupi, opažanja i komunikacije, partnerstva, empatije i odgovornosti u radu; zatim razvoj tjelesnog i govornog izraza, artikuliranje i realizacija ideja te rad na oslobađanju spontanosti i straha od javnog nastupa, treme.

Umjetnički ciljevi škole: Kroz različite vježbe i tehnike glume učenje o scenskim i dramskim zakonitostima, savladavanju dramske situacije/scenska radnja, izgradnji lika, sukobu i odnosu dramskih likova, razvoj izražavanja, stvaralačke mašte, rad na ritmičnosti i pokretu te verbalnom izražavanju i ekspresiji (glas i artikulacija) i osnovama mimike scenske preciznosti i fokusu.