Kultura
0

Premijera filma sarajevskih gimnazijalaca "Ribizla" u Meeting Pointu

FENA
Kratki igrani film "Ribizla", sniman krajem prošle godine u sarajevskom naselju Soukbunar, danas će doživjet i svoje zvanično predstavljanje, a premijera je zakazana u kinu Meeting Point u 17:30 sati.

Ovaj film realizirala je ekipa sastavljena od sarajevskih gimnazijalaca, učenika Gimnazije Dobrinja, te nekoliko iskusnijih ali vrlo mladih bh. filmskih radnika.

Režiju potpisuju Dario Filipović i Ismar Duraković, dok je pomoćnik reditelja Dženan Nurudinović, svi učenici trećeg razreda Gimnazije Dobrinja.

Scenario za film napisala je Alma Horo, također učenica ove gimnazije (četvrti razred), a saradnik na scenariju bio je profesor Srđan Rodić.

Direktor fotografije je Eldar Nurković, montažer Mirza Mašnić, dizajn tona radili su Mirza Tanović, Ivan Šarić i Ivan Bezdrob, a muziku Concept Chelia, Basheskia & Edwars EQ.

Za scenografiju u filmu bio je zadužen Faruk Jesenković, snimatelj tona je Benjamin Muhić, dok je posao sekretarice režije obavila Lejla Sarvan.

Glavne uloge u ovoj filmskoj avanturi sarajevskih srednjoškolaca igraju poznati bh. glumci Senad Bašić i Emina Minka Muftić, bh. umjetnik Jusuf Hadžifejzović, te profesor Ibrahim Alibegović.

Film "Ribizla" bavi se aktuelnim temama iz kataklizmične bh. stvarnosti i prati tešku svakodnevnicu sredovječnog bračnog para koji se bori sa neimaštinom te pokušava pronaći izlaz iz vlastite tragedije. U tom pokušaju sve opcije su otvorene, pa i one najgore...