Treći po redu
15

Predstavom "Mi djeca s kolodvora Zoo" otvoreni Dani Jurislava Korenića

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Predstavom "Mi djeca s kolodvora Zoo" reditelja Adnana Omerovića sinoć je otvoren Festival "Dani Jurislava Korenića", koji je sarajevski Kamerni teatar 55 pokrenuo kao omaž velikanu kulturne scene Bosne i Hercegovine.

Publika je, prilikom otvaranja trećeg Festivala, imala priliku uživati predstavi Narodnog pozorišta Tuzla, u kojoj su igrali Alisa Brkić, Edis Žilić, Nina Terzić, Siniša Udovičić, Ivana Perkunić Mešalić i Elvis Jahić.

Festival će ovaj put donijeti devet predstava iz pozorišta u Bosni i Hercegovini, ali i regije - Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović je ranije ustvrdio da je Festival već do sada potvrdio smisao osnivanja, a to je prvenstveno odavanje omaža Jurislavu Koreniću, kao spiritusu movensu teatarskog života u BiH.

"To su bili ljudi koji su prepoznali značaj kulture kao prečice za promociju grada i države", istaknuo je, naglasivši da se već sada teatri iz regije sami prijavljuju za učešće na Festivalu koji je Korenića vratio u elitno društvo gdje i pripada.

Na Festivalu će biti dodijeljeno pet nagrada - Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini, Nagrada "Žan Marolt" za najboljeg glumca te najbolju glumicu, Nagrada za najbolju režiju i Nagrada za najbolji dramski tekst.

Festival će biti zatvoren premijernom izvedbom "Dogodine, kao i uvijek" reditelja Dejana Jankovića (Srbija), a osim nje tu su i predstave "Čelične magnolije" Katje Pegan (Slovenija), "Gnijezdo" Marine Petković Liker, "Srce veće od ruku" Tamare Damjanović (Hrvatska), "Samoubica" Milana Neškovića (Srbija), "Sin" Mirka Radonjića (Crna Gora), "Tri sestre" Pjera Žalice (BiH) te "Malo blago" Slađane Kilibarda (BiH).

Žirijem za dodjelu nagrada predsjedavat će Dževad Karahasan.