Kultura
0

Predstavljeni makedonski i korejski učesnici "Zime"

FENA
Direkcija XXVI međunarodnog festivala s respektabilnom tradicijom Sarajevo "Sarajevska zima" predstavila je na današnjoj pres-konferenciji umjetnike iz Makedonije i Koreje kao jedne od učesnika koji će nastupiti danas i sutra u pretprogramima ove manifestacije.

Predstavljeni su članovi Makedonskog nacionalnog baleta i opere koji će nastupiti u programu "Muzika na snijegu Isidore Dankan" u koreografiji Olge Pango. Sasha Evtimova će se pojaviti u ulozi Isidore a Igor Velanoski u ulozi Jesenjina. Makedonci će izvesti i predstavu "Šeherzada".

Korejski predstavnici bit će učesnici Uličnog teatra Nine Dragon Head & Gachi Theater, iza kojeg će se u sutrašnjem uličnom performansu "What Now" uoči ceremonije zvaničnog otvaranja Festivala okupiti umjetnici i građani Sarajeva u šetnji od Vječne vatre do Sebilja na Baščaršiji.

Učesnici današnje pres-konferencije bili su i studenti sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a oni su u igrokazu u "sendvičima" od kartona pokušali ponuditi odgovor na pitanje "Šta sad?", koje je ujedno moto ovogodišnje Sarajevske zime.

Brojni drugi sadržaji s učešćem makedonskih, korejskih i predstavnika drugih zemalja predviđeni su u okviru Festivala čiji je počasni gost ove godine Kraljevina Španija, kao zemlja predsjedavajuća Evropskom unijom.

Zvanično otvorenje "Zime" predviđeno je za sutra na platou ispred Doma Oružanih snaga BiH.

Otvaranju prethode izložbe, performansi, a ceremonijalna povorka s više od 1.000 učesnika krenut će od Trga BiH kroz grad do Doma Oružanih snaga.

Kako je na pres-konferenciji održanoj prije dva dana rekao Nedžad Begović, reditelj svečane ceremonije, Festival će otvoriti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.