Sarajevo Green Design
0

Predstavljena studija o javnoj rasvjeti

FENA
U okviru festivala Sarajevo Green Design u utorak je u Bošnjačkom institutu održana radionica na kojoj je predstavljena naučna studija o javnoj rasvjeti kompanije "Energis" i "Hella Bekto Industries".

"Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti "Energis" ima za cilj postati aktivni zagovornik brzog donošenja mjera energetske efikasnosti i čistih obnovljivih izvora energije u BiH", rekao je Hamid Mehinović, direktor "Energisa".

Firma Hella KGaA, Hueck & Co. iz Lippstadta, Njemačka i firma Bekto-Preicsa iz Goražda, osnovali su u Goraždu Joint Ventures - Hella Bekto Indsutries koja proizvodi ulična rasvjetna tijela LED tehnologije.

"Kompanija "Hella Bekto Industries" proizvodi Eco StreetLine uličnu rasvjetu iznimne kvalitete i izvozi 90 posto ukupne proizvodnje u Evropu, Ameriku, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate", rekla je na pres-konferenciji Vildana Selimović, PR službe ove kompanije.

Koordinator "Hella KGaA, Hueck & Co" i "Bekto Industries" Hendrik Kleinmeier je naglasio da ova kompanija postoji na tržištu više od 100 godina i zapošljava više od 23.000 radnika u svijetu.

Sarajevo Green Design Festival ima za cilj povezivanje proizvodne i kreativne industrije radi razvoja green tehnologija i proizvoda i jačanja konkurentnosti domaće industrije.