{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Predstavljena lična karta Sarajeva na 200 ilustrovanih stranica

S
14.10.2010. u 10:52
0
1
Predstavljena lična karta Sarajeva na 200 ilustrovanih stranica
0
Predstavljena lična karta Sarajeva na 200 ilustrovanih stranica
U sarajevskom Domu mladih u srijedu navečer je predstavljena monografija "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića, te koautora Nihada Kreševljakovića, Harisa Čalkića, Zijaha Gafića, Milomira Kovačevića Strašnog i Anide Krečo.
Izradu monografije organiziralo je Udruženje Urban iz Sarajeva od 2007. do 2010. godine. Radi se o moderno dizajniranoj, dvojezičnoj, luksuzno štampanoj fotomonografiji, koja donosi drugačiju priču o Sarajevu u tri dijela.

U prvom dijelu predstavljen je nastanak Sarajeva i BiH, te razvoj grada sve do kraja 20. stoljeća. U drugom, glavnom, dijelu knjige, autor čitaoca vodi u šetnju gradom, od istočnog ka zapadnom ulazu, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. U okviru glavne vezivne priče koja je praćena fotografijama, nalaze se umetnute kratke priče u kojima čitalac može saznati više o događajima, građevinama, obilježjima grada i načinu života. U trećem dijelu knjige autor donosi dio razgovora o gradu sa 16 prijatelja i poznanika, mladih građana Sarajeva. Ovaj dio simbolično, prema prvom dijelu knjige, predstavlja pogled u budućnost.

Jasminko Halilović
Jasminko Halilović

Tokom trogodišnjeg rada u organizaciji Udruženja "Urban" konsultirano je više desetina knjiga, te preko stotinu izvora, napravljeno je preko 5.000 fotografija, od kojih je 138 poslužilo za ilustraciju ove jedinstvene priče o Sarajevu na 200 stranica.

"Želio sam napraviti jednu realnu, ali pozitivnu, ličnu priču o Sarajevu i objaviti je u modernoj knjizi kakve imaju veliki gradovi svijeta. Prikazati ovaj jedinstveni grad duge i burne prošlosti najbolje kako znam i drugačije negoli je dosad prikazan. To svakako ne bi bilo moguće bez snažnog koautorskog tima koji sam okupio oko sebe", kazao je Halilović.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: