{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Predstavljena lična karta Sarajeva na 200 ilustrovanih stranica

S
14.10.2010. u 10:52
0
1
Predstavljena lična karta Sarajeva na 200 ilustrovanih stranica
0
Predstavljena lična karta Sarajeva na 200 ilustrovanih stranica
U sarajevskom Domu mladih u srijedu navečer je predstavljena monografija "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića, te koautora Nihada Kreševljakovića, Harisa Čalkića, Zijaha Gafića, Milomira Kovačevića Strašnog i Anide Krečo.
Izradu monografije organiziralo je Udruženje Urban iz Sarajeva od 2007. do 2010. godine. Radi se o moderno dizajniranoj, dvojezičnoj, luksuzno štampanoj fotomonografiji, koja donosi drugačiju priču o Sarajevu u tri dijela.

U prvom dijelu predstavljen je nastanak Sarajeva i BiH, te razvoj grada sve do kraja 20. stoljeća. U drugom, glavnom, dijelu knjige, autor čitaoca vodi u šetnju gradom, od istočnog ka zapadnom ulazu, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. U okviru glavne vezivne priče koja je praćena fotografijama, nalaze se umetnute kratke priče u kojima čitalac može saznati više o događajima, građevinama, obilježjima grada i načinu života. U trećem dijelu knjige autor donosi dio razgovora o gradu sa 16 prijatelja i poznanika, mladih građana Sarajeva. Ovaj dio simbolično, prema prvom dijelu knjige, predstavlja pogled u budućnost.

Jasminko Halilović
Jasminko Halilović

Tokom trogodišnjeg rada u organizaciji Udruženja "Urban" konsultirano je više desetina knjiga, te preko stotinu izvora, napravljeno je preko 5.000 fotografija, od kojih je 138 poslužilo za ilustraciju ove jedinstvene priče o Sarajevu na 200 stranica.

"Želio sam napraviti jednu realnu, ali pozitivnu, ličnu priču o Sarajevu i objaviti je u modernoj knjizi kakve imaju veliki gradovi svijeta. Prikazati ovaj jedinstveni grad duge i burne prošlosti najbolje kako znam i drugačije negoli je dosad prikazan. To svakako ne bi bilo moguće bez snažnog koautorskog tima koji sam okupio oko sebe", kazao je Halilović.


Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: