Kultura
0

Predstavljena knjiga priča Peđe Kojovića

FENA
Peđa Kojović
Peđa Kojović
Knjiga priča "Bornintheusarajevo" autora Peđe Kojovića predstavljena je večeras u Sarajevu.

Promocija knjiga, tačnije više druženje autora s prijateljima nego klasična promocija upriličena je za brojne posjetioce u malom prostoru kluba Collegium artisticum.

Izdavač Ivica Pandžić pozdravio je prisutne, zahvalio autoru na povjerenju, kao i svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana.

Peđa Kojović je rekao da nije želio promociju na kojoj će neko govoriti o knjizi. On je ovom prilikom istakao da je štampanje knjige pomogla Ambasada SAD-a u Sarajevu, dok je vizuelni identitet knjige zasluga agencije Fabrika. Autor je ovom prilikom pročitao jednu priču iz knjige.

Knjiga je zbirka priča i tekstova koji na diskretan način skiciraju autorovu životnu priču u periodu 1991.do 2008.

Knjiga počinje s dvije priče o početku rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Borovo Selo, Vinkovci i Doljani), nastavlja se avanturističkim i ponekad bizarnim pričama iz SAD-a, da bi se na kraju vratila u Sarajevo i kroz jednu dirljivu priču o dobru koje se dobrom vraća završila ovaj putopis.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Synopsis.

Peđa Kojović je rođen u Travniku 1965. godine. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Sarajevu. Tokom i nakon studija prava radio je kao novinar na "Omladinskom programu", u magazinima "Naši dani" i "Nedjelja", na TV dnevniku Yutel i trećem TV programu RTVBiH "Dobre vibracije". Od 1990. do 2008. radio je za agenciju Reuters u SAD-u.

Prozne i poetske radove je objavljivao u magazinima "American poetry", "Fantom slobode" i "Sarajevske sveske".

Knjigu poezije pod nazivom "Neutrino" objavio je 2007.