Djelo o narodima i zemljama
15

Predstavljena knjiga "Lična strana svijeta" Hajrudina Somuna

FENA
Knjiga "Lična strana svijeta“, autora Hajrudina Somuna predstavljena je ponedjeljak u Sarajevu.

O knjizi, koja predstavlja zbirku 66 odabranih tekstova koje je autor objavio u sedmičnom magazinu "BH. Dani" i dnevnom listu "Oslobođenje", govorili su prof. dr. Ivan Šarčević, Zlatko Dizdarević i Željko Ivanković.

Istaknuto je da autor u stilu vrsnog novinara, diplomate i erudite progovara o brojnim narodima, zemljama i kulturama, a dominantno o arapskom, orijentalnom i islamskom civilizacijskom krugu u čiji je um i mentalitet pronikao, snagom dobrog poznavaoca različitih kultura i pronicljivošću čovjeka zainteresiranog za aktuelna svetska dešavanja u njihovom historijskom i političkom kontekstu.

Radi se o štivu koje, kako je rečeno, predstavlja svojevrsni "prozor u svijet", put ka drugom i drugačijem, otvarajući mogućnost za drugačije i dublje promišljanje svijeta i ponirući ispod naslaga plitkog dnevnopolitičkog poimanja.

Somunova knjiga sadrži mnoštvo informacija, reminiscencija i vlastitih refleksija o događajima i ljudima, nudeći novi pogled na dešavanja, imajući u vidu ciklično ponavljanje historije te nastojanje da se otkriju stvarni razlozi i uzroci nerazumjevanja, podjela i ratova, s fokusom na dešavanja na Bliskom i Srednjem istoku, ali i u zemljama Latinske Amerike, pa sve do Dalekog istoka.

Autorovo poimanje historije kao trajno ponavljanje sukoba i ratova pledira za stalni oprez i političku suzdržanost u odlučivanju, posebno kada se radi o politički, ili ideološki zapaljivim temama i situacijama.

Ocijenjeno je da je autor "dirljivo delikatan", te da traži samokontrolu nad svojim riječima i budnost da se ne upadne u krug zla, povampirenu politiku osvete - rušenje i pustošenje, istovremeno, zagovarajući etiku odgovornosti za svijet i suprotstavljajući se sukobu kultura i civilizacija, kao i sukobu svetaca i svetinja.

Radi se o drugoj knjizi Hajrudina Somuna koju objavljuje u ovoj godini. Krajem juna je u Sarajevu promivirana njegova knjiga o palestinskom piscu pod naslovom "Gasan Kanafani – iz zemlje tužnih narandži“.

Ambasador u penziji, novinar i publicist Hajrudin Somun bio je ratni televizijski reporter sa Srednjeg istoka, dopisnik Tanjuga iz Irana za vrijeme islamske revolucije, diplomata bivše SFRJ u Bagdadu i Iranu, te ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj i Maleziji. Autor je više knjiga.