Sarajevo
0

Predstavljena knjiga "Građanska (pro)vokacija"

FENA
U ambijentu Bečkog restorana u renoviranom kultnom sarajevskom hotelu "Evropa" danas je promovirana knjiga "Građanska (pro)vokacija" autora Ibrahima Spahića, Sarajlije, koji je godinama neumorno angažovan u kulturi i politici svoga grada i zemlje.

Spahićevu knjigu kao izbor njegovih političkih, poetskih i drugih tesktova, promovirali su profesor Tomislav Išek, Nedžad Begović i Slobodan Stajić, kao i urednik izdanja Nermin Butković.

U koricama, za čiju se ilustraciju pobrinula Amra Zulfikarpašić, svojevrsni je izvještaj o 20 godina javnog djelovanja jednog građanina, kako je službeno najavljeno u pozivu zvanicama, i odgovor na jedno pitanje: "Zašto?".

"Nisu to samo govori, članci, programski dokumenti i intervjui - onako kako to obično objavljuju političari na vrhuncu moći ili memoari kad već odu u zasluženu penziju, razvrstavajući ih po formi. Ima tu i poezije i dnevničkih zapisa i putopisa i gorke satire i fantastike i drame", rekao je promotor Išek.

Nije govorio samo o djelu već i o autoru, od mirisa njegovog djetinjstva u sarajevskoj Štrosmajerovoj ulici, preko gimnazijskih dana, do poetike prostora odmah nakon Olimpijade u Sarajevu, ratne porodične drame i gelera u glavi, poezije, do smrti dragih prijatelja i rastanka s ličnim, javnim i političkim iluzijama.

Promociji Spahićevog djela prisustvovali su brojni građani Sarajeva, poštovaoci, istaknute javne ličnosti i državnici, među kojima član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.