Narodno pozorište
0

Predstavljena knjiga Gradimira Gojera posvećena desetljeću baletne umjetnosti

FENA
Predstavljena knjiga Gradimira Gojera (Foto: Feđa Krvavac)
Predstavljena knjiga Gradimira Gojera (Foto: Feđa Krvavac)
"…Ili savršenstvo, ili promašaj - Baletalije (inventura Sarajevskog baleta 2001.-2010.)" naziv je knjige Gradimira Gojera koja je predstavljena danas u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao dio programa obilježavanja 60. godišnjice Baleta te pozorišne kuće.

Knjiga na 357 strana donosi historijat desetogodišnjeg perioda Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo te predstavlja monografiju baletne umjetnosti uopće u BiH. Obogaćena je nizom tekstova i osvrta, pregledom svih baletnih predstava izvedenih u tom periodu te izborom fotografija visokog kvaliteta.

Direktorica Baleta NP Sarajevo Edina Papo svrstala je sebe u one koji obožavaju umjetnost kojom se bave, uz ogromno poštovanje prema prvacima baleta koji su na svojim plećima, nogama i tijelom iznijeli ovu značajnu godišnjicu Baleta Narodnog pozorišta.

"Ponosna sam i sretna što još hodam ovom scenom na kojoj su plesala velika domaća, ali i evropska i svjetska imena ove umjetnosti. Za 1950. godinu se veže početak postojanja profesionalnog Baleta NP Sarajevo, a on i danas nudi raskoš ove umjetnosti", istaknula je ona.

Recenzent knjige, likovni i pozorišni kritičar Vojislav Vujanović smatra da su knjige Gradimira Gojera, posvećene segmentima Narodnog pozorišta Sarajevo, zapravo velike obimne oaze u još obimnijoj pustinji u kojoj vlada pijesak bezumlja.

"Jedino će ova knjiga u budućnosti dati mogućnost da neko uspostavi vezu s prošlošću i našim vremenom i postat će značajna ne samo tekstovima koje je Gojer pisao u svim povodima zapisujući i atmosferu već i nizom fotografija. Balet je veličanstvena i velika umjetnost i onaj ko napravi samo jedan korak u baletu, postaje njen zaljubljenik, njen rob", kazao je on.

Gojer je na kraju prezentacije pročitao izabrana tri teksta iz knjige, naglašavajući pritom da 60 godina Baleta nije dostatno zabilježeno u našoj kulturnoj javnosti.

"Razlog tome je što 60 godina u BiH i u nekoj drugoj zemlji nije jednako, jer je BiH imala devastaciju kulturnog i ljudskog bića. Čudo je bilo feniksovsko iz pepela ponovo izdignuti Balet ove kuće", zaključio je on.

Knjigu je izdalo Narodno pozorište Sarajevo.