Čitluk
0

Predstavljena knjiga fra Ike Skoke

FENA
U sklopu kulturne manifestacije "Uskrs s Maticom u Brotnju", sinoć je u Hotelu "Brotnjo" u Čitluku predstavljena knjiga dr.sc. fra Ike Skoke pod nazivom "Specifičnost Mojsijeva, Budina, Konfucijeva, Isusova i Muhamedova komuniciranja".

Riječ je zanimljivom djelu u kojemu autor istražuje načine komuniciranja Mojsija, Bude, Konfucija, Isusa i Muhameda.

Govoreći o knjizi, dr.sc. Ivica Musić je kazao kako je riječ o vrijednom djelu u kojem autor, istražujući poruke, subjekte, mjesta, kanale te učinke komunikacije Mojsija, Bude, Konfucija, Isusa i Muhameda, otkriva mnoge dodirne tačke među njima, posebice s obzirom na sadržaj i tehniku prenošenja poruke.

"Autor otkriva mnoge oblike komunikacije koju su ova petorica velikana radila a koje je komunikologija etablirala u novije doba. Na temelju učenja spomenutih velikana, u perspektivnom dijelu otkriva 10 temeljnih načela koja vjernicima mogu poslužiti kao paradigma za međureligijski dijalog i preko kojih možemo uspostaviti društvo reda, rada i zdrave koegzistencije te osigurati pravedan društveni poredak", kazao je Musić, istaknuvši kako, koncepcijski i metodološki ovo fra Ikino djelo ima sve odlike znanstvenoga djela.

Mušić je dodao kako djelo ima teorijsku i praktičnu vrijednost, posebice na polju vjerske komunikacije te da će doprinijeti razvoju religijskog dijaloga posebice na nestabilnim područjima kao što je Bosna i Hercegovina.

O knjizi je govorio i dr.sc. Ivan Ivanda, kazavši kako je knjiga vrijedna po tome što donosi poruke petorice velikana koji su do danas ostali mjerodavni.

"Vrijednost je fra Ikine knjige, a istodobno njezina originalnost u tome što je na neki način sučelila ove poznate osobe, njihovo povijesno, kulturalno i religiozno okružje i na komparativan način naznačila njihove poruke, odnosno moduse komuniciranja", kazao je Ivanda, dodavši kako je uvjeren da će knjiga pridonijeti boljem upoznavanju i uvažavanju religija kao i međusobnom komuniciranju uz poštivanje razlika.

Zahvalivši svima na potpori, dr.sc. fra Iko Skoko je kazao kako je ovo djelo imalo dug put od ideje do ostvarenja.

Promocija ovoga vrijednoga izdanja okupila je brojne uglednike iz političkog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života Hercegovine.