Autor Željko Ivanković
0

Predstavljena knjiga "700 dana opsade - Tko je upalio mrak"

FENA
Željko Ivanković
Željko Ivanković
"700 dana opsade – Tko je upalio mrak" naziv je knjige Željka Ivankovića koja je u prisustvu brojnih istaknutih osoba iz društvenog života predstavljena večeras u Franjevačkom studentskom centru u Sarajevu.

Riječ je o knjizi koja je prvo izdanje imala 1995. godine tokom rata u BiH, a predstavlja autorov dnevnik o dešavanjima u opkoljenom Sarajevu i ratom zahvaćenoj BiH.

O ovom su djelu govorili urednici Zoran Grozdanović i Ivan Lovrenović, te profesori Nedžad Ibrahimović i Enver Kazaz.

Grozdanović navodi da je riječ o prvoj knizi izabranih djela Željka Ivankovića, u okviru kojih je planirano izdavanje šest naslova. Istaknuo je da je knjigu čitao ne samo kao literarno djelo, već i kao zapis jednog vremena.

"Ovo je dobar dokument vremena i važna je činjenica da je način razmišljanja usljed rata i nacionalnog ludila ostao kod Ivankovića takav kakav jeste. Nadam se da će knjiga za buduće generacije ostati kao dobar podsjetnik i način razmišljanja o onome što se ovdje događalo", kazao je on.

Naglašavajući da je prošlo 16 godina od prvog objavljivanja ove knjige, Ivan Lovrenović smatra da se mnogima tokom tog perioda mnogo toga izbrisalo ili preinačilo u sjećanju, zbog čega je knjigu ocijenio mnogo značajnijom i na čudan način istinitijom danas, nego u vrijeme rata.

"Iz te paklene stvarnosrti, najedanput ljudski odnosi bivaju drugačiji nego inače i Ivanković u tome učestvuje kao dio svega, oslobođen svakog patosa. Ova knjiga je i dokument i svjedočanstvo, ali i uzorno književno djelo o toj stvarnosti", kazao je on.

Dotaknuo se i pitanja Sarajeva, kao centralnog mjesta dešavanja Ivankovićeve knjige, navodeći da je ono podbacilo samo prema sebi u periodu od 1992. do 1995. godine, jer nije uspjelo da pretvori svoju poatnju u istinsku svjetsku herojsku priču i katarzu.

"Ova knjiga govori kako je moguće, kroz događaje doživljene na svojoj i koži svojih najbližih, pisati odgovorno, kritički i bez mistifikacije, ali s velikom odgovornošću prema onome o čemu se piše. Ivanković sve o čemu piše proživljava intenzivno, ali uspjeva zadržati taj nivo velike odgovornosti prema dešavanjima", zaključio je Lovrenović.

Za Nedžada Ibrahimovića posebno je važna intelektualna distanca Ivankovića u pisanju ove knjige, koja mu daje mogućnost objektivnog uvida u dešavanja tokom rata.

Željko Ivanković je, zahvaljujući svima koji su pomogli u procesu objavljivanja knjige, istaknuo želju da ovim djelom zapamti i sačuva od zaborava te ratne priče, dešavanja, sličice.

"Nakon što sam ponovo čitao ovaj dnevnik, nisam htio ispraviti i svoje autentične zablude i istine, želeći da sve ostane onako kako sam to tada mislio", naglasio je autor.

Knjigu su izdali "Ex libris" iz Rijeke i "Sinopsis" iz Sarajeva.