Kultura
110

Predstavljena idejna skica budućeg izgleda Umjetničke galerije BiH

Piše: A. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prezentacija idejnog projekta transformacije zgrade Umjetničke galerije BiH upriličena je večeras u njenim prostorijama.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podsjetio je prisutne da je ta institucije kulture osnovana na današnji dan 1946. godine sa zadatkom da unapređuje likovnu umjetnost u BiH. Preživjela je teške godine, uključujući i one ratne i poslijeratne.

"Želimo da vjerujemo u bolju budućnost ove galerije, umjetničkog života i ove zemlje", poručio je Krsmanović te dodao: "Novac nije toliki problem, problem je odsustvo vjere, nade i ambicije. Bez toga nama nema budućnosti".

Stoga su iz Umjetničke galerije BiH odlučili u saradnji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Arhitektonskog fakulteta da, kako je kazao Krsmanović, krenu u avanturu za koju su uvjereni da će imati svoj epilog. Predstavili su idejnu skicu šta bi ova zgrada i galerija trebale biti u budućnosti.

Direktor Umjetničke galerije je podsjetio da ova zgrada nema lift, pristup invalidnim osobama, nema ventilaciju, poslovne i izložbene prostore adekvatne za velike međunarodne događaje.

"Grad Sarajevo nema adekvatan prostor za ambicioznu izlagačku djelatnost, a osim nekoliko manjih galerija mi nemamo gdje ugostiti velike izložbe. Stoga je podrška svakog od vas draga i dragocjena", poručio je Krsmanović.