Kultura
0

Predstavljen treći film Takmičarskog programa - "Nafaka" Jasmina Durakovića

FENA
Predstavljanje Takmičarskog programa za igrani film 12. Sarajevo film festivala nastavljeno je danas u Narodnom pozorištu projekcijom filma "Nafaka" bh. reditelja i scenariste Jasmina Durakovića.

Ovaj će film večeras u Narodnom pozorištu u 19.30 sati zabilježiti svjetsku premijeru, a današnja novinarska projekcija prošla je uz odličnu kritiku publike.

Film prati život i sudbinu nekoliko likova kroz period okupiranog Sarajeva, ali i njihovo uključenje u životnu svakodnevnicu nakon rata. Obiluje humorom te mnoštvom klišea i lokalnih termina, isprepletenih kroz scene ratnog užasa. Nada i malo preostale duše ono su što je sve likove održalo u životu i omogućilo im poslijeratni opstanak.

Najzapaženiju ulogu odigrao je Aleksandar Seksan, glumeći Ahmeda koji ostaje bez obje noge nakon stajanja na nagaznu minu. Scena njegovog očaja i nemogućnosti pomirenja sa sudbinom jedna je od najjačih i najtežih u filmu. Velike uloge odigrala je i ostala impresivna glumačka ekipa, među kojom su i Senad Bašić, Saša Petrović, Lucija Šerbedžija, Nensi Abdel Sakhi, Davor Pušić, Miralem Zubčević, Gordana Boban te Mustafa Nadarević.

Režiser Jasmin Duraković kazao je na pres- konferenciji nakon projekcije filma kako priča jeste smještena unutar rata i opsade Sarajeva, ali je ujedno i generalna priča o ratu.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Film, kako je kazao, ima puno likova i dramaturških tokova, a namjera je bila imati i naratora čija će priča biti vodilja u filmu. U njemu dominira dualizam – mržnja i ljubav te mali korak između sreće i tuge.

"Htjeli smo napraviti film koji pokušava da odgonetne tajne zašto život u Sarajevu ima nekog smisla. Nisam želio da to bude politička ili etnička priča. Također, nisam želio da nijedan od glumaca u filmu pogine, jer je jednostavno bilo i previše stradanja u ratu", kazao je Duraković.

On ocjenjuje kako je postratni period prepun rana i frustracija te je tako i drugi dio filma, koji govori upravo o tom periodu, i mnogo teži za gledati. Pitanje je bilo kako ti ljudi žive nakon rata – oni imaju nadu.

Dodaje i da su svi likovi proistekli iz realnog i svakodnevnog okruženja, ali su pretočeni u filmski rječnik.

Aco Seksan smatra kako je tragedija kod lika kojeg glumi – Ahmeda daleko veća nakon nesreće koju je doživio, nego što bi bila da je umro. Mnogo je teža situacija ostati invalid, jer se tako njegova agonija nastavila. Za njega, ideja da niko od likova u ratnom užasu nije stradao, pomalo podsjeća na bajku.

Za Nensi Abdel Sakhi, kojoj je ovo prvo nastupanje u filmu, ulogu strankinje u Sarajevu nije bilo nimalo lako igrati, jer je imala veliki problem postaviti se u položaj žene iz drugog svijeta koja dolazi u opkoljeni grad. Bilo je potrebno prodrijeti u način razmišljanja takvih ljudi.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Senad Bašić je istaknuo glumački i filmski kolektiv koji je bio iznimno dobar, jer su sve kolege u projekt ušli dajući se potpuno i na najbolji način. Ta uložena energija se jako vidi u filmu.

Regionalna distribucija "Nafake" već je dogovorena, a na listi zemalja koje će vidjeti film su i BiH, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora te Makedonija.

Vezani članci