Objekt svjetskog značaja
227

Predstavljen projekt plana konzervacije zgrade Historijskog muzeja BiH

Piše: Selma H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica i Historijski muzej Bosne i Hercegovine danas su predstavili je multidisciplinarni projekt razvoja Plana konzervacije zgrade Historijskog muzeja BiH a koji je dobio grant Getty fondacije.

Ovim grantom daje se podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća.

"Sam projekt je koncipiran tako da je ustvari multidisciplinarnog karaktera gdje okupljamo stručnjake iz oblasti konzervacije, historičare arhitekture s naglaskom na arhitekturu moderne iz BiH, Hrvatske, Njemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Španije. Nama je bilo bitno da se izradi studija koja će kasnije omogućiti da se odrede prioriteti urgentnih intervencija i da se odredi dugoročna strategija obnove zgrade Historijskog muzeja", kazala je Adisa Džino direktorica fondacije Kulturno naslijeđe bez granica.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2012. godine na sjednici održanoj u Sarajevu proglasila zgradu Historijskog muzeja BiH nacionalnim spomenikom. Od tada kontinuirano traju njihove redovne aktivnosti na provođenju propisanih mjera zaštite.

"Komisija je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u skladu koncepta integralne zaštite od 2014. godine provela projekt restauracije krova kubusa muzeja. I to je bila prva značajnija intervencija na objektu u posljednjih 20 godina. Smatramo da sve takve intervencije u skladu s integralnom zaštitom mogu biti model na sličnim objektima graditeljskog naslijeđa za period 1945.-1970. godina", rekao je Adi Ćorović iz komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ovo priznanje Getty fondacije smješta zgradu Historijskog muzeja BiH na svjetsku scenu i stavlja je na isti nivo sa Sidnejskom operom i drugim svjetskim djelima moderne arhitekture.

"Sarajevo treba biti ponosno što ima ovakav muzej i što je dobilo ovakvo priznanje, jer je o osim Nacionalne biblioteke u Prištini jedini prepoznat kao objekt od svjetskog značaja", rekao je Ran Debih, međunarodni konsultant ovog projekta.

Iz Muzeja su kazali kako je ovo velika stvar za njih te da je ovo jedan lijep način da se zaokruži veoma uspješna godina za ovu instituciju.