{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen Mujezinovićev 'Restoran društvene ishrane'

F
9.2.2010. u 21:02
0
2
Predstavljen Mujezinovićev 'Restoran društvene ishrane'
0
Predstavljen Mujezinovićev 'Restoran društvene ishrane'
U okviru Sarajevske zime u galeriji Collegium Artisticum u utorak je otvorena izložba Ismara Mujezinovića simboličnog naziva "Restoran društvene ishrane".
Mujezinović ostaje dosljedan sebi. Tako da se i na ovoj izložbi može primjetiti njegov prepoznatljivi stil, koji se između ostalog sastoji od jakog kolorita, te specifičnih poza na slikama.

Osim platana Mujezinović je izložio i fotografije svojih modela, a posjetioci su mogli pogledati i tri video rada: Sjena, Zid i Crvenkapica se crveni.

-Koncept projekta je autorski zatvoreni krug i njegova intima suprotstavljena angažmanu i aktuelnim društvenim tokovima. Moje slike, moji modeli i moje glumice, i moj odnos prema socijalnim kretanjima kod nas i u svijetu. Želio sam da posjetioca, gledaoca dovedem u svoj svijet koji nije ovisan o vanjskim programiranim utjecajima, nego se odvija isključivo na osnovu mojih potreba i želja, a u isto vrijeme nudim svoj stav u odnosu na vanjski svijet i njegove probleme, neovisnost od marketinške, trendovske i institucionalne presije.

Filmovi su u tom smislu, nastojanje da film kao kolektivnu umjetnost pokušam svrstati i u individualnu, poistovjećujući ga sa slikarstvom, gdje je on ustvari portret glumice slikan dijalogom koji pišem.

A naziv 'Restoran masovne ishrane' - podrazumijeva da treba omogućiti pristup raznovrsne hrane za sve društvene slojeve. Svi dobijamo servirano šta treba da konzumiramo i jako je malo kritike na sastav jelovnika. Sve više ličimo na farmu životinja, gdje je samo jedno jelo koje u sebi ima sve potrebne sastojke" kaže Mujezinović.

Izložbu je otvorio direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić, a direktor Collegium Artisticuma Strajo Krsmanović posjetio je da je otac Ismara Mujezovića slikar Ismet Mujezinović jedan od osnivača ove Galerije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: