|

Predstavljen drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH

Predstavljen drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH
1
F
FENA
16.12.2015. u 20:44
11
komentara
1

dijeljenja
Predstavljen drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH Foto: Fena
Predstavljanje drugog sveska Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, upriličeno je u srijedu navečer u Mostaru.
Direktor Hrvatskog leksikografskog instituta Ivan Anđelić istakao je kako je Hrvatska enciklopedija ustvari opća enciklopedija BiH i ona obuhvaća osobe koje su dale doprinos u kulturi, znanosti, umjetnosti i sportu, institucije, događaje i prostore.

"Hrvatska je zato što nismo imali suglasje s druga dva naroda da napravimo opću enciklopediju u BiH. Reći ću da sve što smo mi u ova dva sveska dali ulažemo u opću enciklopediju kad se dogovore sva tri ova naroda. Nadam se da će jednog dana doći to vrijeme", kazao je Anđelić u izjavi za novinare.

Na enciklopediji je, kako je kazao, radilo 182 znanstvenika većinom iz BiH, a ona sadrži 712 stranica te 802 fotografije i 38 specijalno rađenih geografskih i historijskih karata.

"Mi smo se odlučili da sami napravimo ovo djelo zbog toga što bi htjeli da sami sebi objasnimo i BiH i Hrvate specijalno jer integralno niko nije o njima puno pisao, a u isto vrijeme da cijelom svijetu kažemo da smo mi državotvoran i konstitutivan narod u BiH, koji želimo samo biti ravnopravni kao što nas spada, iako to do sada nije sve ostvareno", istakao je Anđelić.

Po riječima glavnog urednika Jakova Pehara, predstavljanje drugog sveska Hrvatske enciklopedije je veliki kulturološki projekat Hrvata u BiH.

"To je jedan faktografski pristup o suvremenoj leksikografskoj tehnologiji, jedan moderan pristup enciklopediji koja se radi po prvi puta u historiji Hrvata od kad postoje", kazao je Pehar.

Naglasio je kako je prvi svezak predstavljen javnosti prije šest godina te da će ukupno biti četiri sveska i eventualno dodatak ako se ukaže potreba.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...