{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljanje "Sedam strahova" Selvedina Avdića

F
14.6.2010. u 16:30
0
0
Predstavljanje "Sedam strahova" Selvedina Avdića
0
Predstavljanje "Sedam strahova" Selvedina Avdića
Gost ovosedmične Književne srijede Biblioteke grada Sarajava koju vodi književnica Fadila Nura-Haver je Selvedin Avdić koji će predstaviti roman "Sedam strahova" u izdanju Algoritma iz Zagreba.
Program književne srijede održava se u Multimedijalnom centru MAK.

Roman "Sedam strahova", autora Selvedina Avdića, dobitnik je nagrade za najbolje književno djelo Zeničko-dobojskog kantona u 2009.

U romanu "Sedam strahova" Selvedina Avdića pripovjedač će se nakon devet mjeseci otupjelosti i depresije zbog ženinog odlaska konačno osmjeliti ponovno kročiti u svijet, ali samo da bi se suočio sa strahom od samoće i potvrdio da poslije svega više ništa ne može biti isto.

U njegovom samačkom stanu pojavljuje se Mirna, kći gotovo zaboravljenog prijatelja Alekse, ratna emigrantica, koja mu donosi dnevnik svoga u ratu nestalog oca, pronađen u biblioteci - u Švedskoj. Aleksin dnevnik govori o onome o čemu svi šute, o njegovu susretu s duhom rudnika perkmanom, o gradu pod opsadom, o demonskoj braći Pegaz koja su poletjela na krilima rata, profita i saprofita, o stvarima toliko opasnim i toliko dragocjenim da o njima najviše, valjda, mrtvi znaju.

Potraga za Aleksom odvija se u bulgakovljevskom svijetu u kojem su se uređenost i racionalnost povukle pred navalama podzemnih svjetova kroz širom otvorena vrata, u kojemu pukotine dnevno nastaju i ljudi nestaju, gdje Haron vozi taksi, a mrtvi konji lete u nebesa, rekli bi Pankrti, u doba kad se demonsko širi poput virusa, a oslonca nema ni u čemu, pa čak ni u ljubavi.

Svega toga je naš junak svjedok, štoviše sudionik, i valja mu sačuvati glavu i ostati uspravnim u iskrivljenom svijetu, naći oslonac i riješiti enigmu Aleksina nestanka, sačuvati dušu i vratiti ljubav…

Selvedin Avdić piše tako da se pročitanih ulomaka čitatelj nikako ne može riješiti, a kada knjigu pročita dokraja, vjerojatno na eks, nepogrešivo osjeti da je njome inficiran. Ovo je knjiga od koje nema zaštite.

Selvedin Avdić (Zenica, 1969.) objavio je hvaljenu zbirku priča "Podstanari i drugi fantomi", knjigu reportaža "Zemlja, turistički vodič Jajca", a priredio je i knjigu o zeničkom zatvoru. Neke priče su mu uvrštene u nekoliko antologija i zbornika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: