Kultura
0

Predstave "Prst" i "Tramvaj zvani žudnja" na sceni SARTR-a

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u utorak, 22. decembra u 20 sati izvodi se predstava "Prst", a dan poslije u srijedu, 23. decembra u 20 sati predstava "Tramvaj zvani žudnja".

Rezervacije ulaznica putem telefona 033/664-070 (svaki radni dan od 10 do 16 sati ili u Facebook inbox. Blagajna SARTR-a radi svakim radnim danom od 10 do 16, a na dan predstave i od 18 do 20 sati.

"Prst" se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastiča ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Drama "Tramvaj zvani žudnja" napisana 1947. godine možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen 2013. godine stvara film "Blue Jasmine".

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktuelnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa "Teatarski opservatorij", a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika, glumaca i reditelja.