Kultura
0

Predstave iz Italije, Mozambika i Hrvatske na 55. festivalu MESS

Klix.ba
Selekcija savremenog plesa 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS publici će predstaviti četiri predstave koje dolaze iz Italije, Mozambika i Hrvatske.

Posebnu pažnju publike privlači MESS-ova premijera četiri sola najboljih mladih talijanskih koreografkinja Francesce Foscarini, Claudie Catarzi, Luise Cortezi i Giorgie Nardin, koje će predstaviti svoje komade Dolly/Gut gift/On the other hand/Sul punto dok će veoma interesantna biti i predstava Vrijeme i prostori: Marrabenta sola koreografa i plesača Panaibre Gabriela Candea koji dolazi iz Mozambika. Iz Hrvatske, sarajevskoj publici će se sa svojim komadom Sad sam Lucky predstaviti reditelj i koreograf, Matija Ferlin.

Poseban užitak, publika će imati na premijeri četiri sola koja će za ovu priliku igrati kao jedna zasebna predstava. Priča će početi sa komadom “Dolly“ koji govori o figuri Barbike koja i danas još uvijek djeluje kao neka vrsta ženskog uzora, i ne samo za male djevojčice. Dio “Gut gift“ govori o ogoljavanju jedne društveno osviještene ličnosti kako bi se razotkrili prvobitni, instinktivni i animalistički porivi, dok nastavak priče u komadu “On the other hand“ govori o kreativnim ženama koje se izražavaju kroz igru riječi, boja, slika i vizija. Solo “Sul punto“ ispituje onaj sloj koji se nalazi između svjesnog i nesvjesnog, sloj u kojem prepuštamo kontrolu nad svojim tijelom, a i nad svojim umom. Publika će ova 4 sola moći pogledati u nedjelju, 11. oktobra u Kamernom teatru 55 sa početkom u 15 sati.

Predstava iz Mozambika “Vrijeme i prostori: Marrabenta sola“ bavi se krizom identiteta i dekonstruira kulturološke pojmove “čistog” afričkog, odnosno mozambičkog tijela. Autor Panaibra Gabriel Canda publici će se predstaviti u utorak, 6. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru u 20 sati.

Matija Ferlin će se ljubiteljima teatra predstaviti i sa svojim solom sa kojim je gostovao na svim značajnim plesnim festivalima u Evropi, a radi se o naslovu “Sad Sam Lucky“. Predstava će na sceni Sarajevskog ratnog teatra igrati u petak, 02. oktobra sa početkom u 22 sata.