Kultura
14

Predstave, promocije knjiga i edukativne radionice u okviru programa OFF MESS

Klix.ba
OFF MESS program 55. Internacionalog teatarskog festivala MESS publici će predstaviti dvije predstave, kultni komad “Glumac je glumac je glumac“ Zijaha Sokolovića, koji će biti izveden povodom promocije glumčeve knjige, te ostvarenje “Susret“ Primoža Beblera iz Slovenije.

Pored predstava, OFF MESS program će publici ponuditi i promociju knjige Mladena Bićanića “Trag u vremenu“ te promociju priručnika “Kako upoznati djecu sa pozorištem i pozorište sa djecom? - Priručnik za vrtiće“ dok će kao i prethodnih godina organizovane biti i Future MESS IYMA radionice. Radionica na setu predstave “Zabranjena zona“ svjetski poznatog Schaubühne teatra iz Berlina održat će se u subotu 3. oktobra u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch“, dok će se druga radionica, “The Paper Cinema“ održati 10. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru.

Predstava “Glumac je glumac je glumac“ nastala je kao sublimirani projekat Zijaha Sokolovića u kojem je on utjelovio svojevrsni teatar jednoga glumca koji je i autor i redatelj i glumac i publika. U toku predstave Sokolović publiku dovede iz gledališta na pozornicu, igrajući sa njima poneku zadanu scenu, te se on sam pretvara u tu svoju publiku i zajedno sa publikom smije se publici na sceni i u gledalištu. Igranje predstave je zakazano za 4. oktobar u Kamernom teatru 55 u 22 sata.

Predstava “Susret“ govori o cijeloj jednoj porodici te raščlanjuje odnos između oca i sina, odnos koji je oduvijek bio uvjetovan temeljnim razlikama u njihovim karakterima i njihovom nespremnošću da saslušaju jedan drugoga. Predstava će se igrati u čast reditelja Primoža Beblera koji je preminuo 2013. godine, a koji je svojevremeno obavljao funkciju programskog selektora Festivala MESS.

Knjiga “Trag u vremenu“ Mladena Bićanića sadrži pažljivi odabir pisanih kritika i zapisa o teatru proteklih godina na našim prostorima. Knjiga čitateljima i čitateljicama donosi objektivnu hroniku i subjektivna promišljanja, ali i autentična svjedočenja o dugom periodu pozorišnih procesa i događanja na širokom prostoru kulturalnih razmeđa, prožimanja i razmjena. Promocija je zakazana za 05. oktobar u Kamernom teatru 55 u 13 sati. Priručnik “Kako upoznati djecu sa pozorištem i pozorište sa djecom?“ osmislili su pozorišni umjetnici i umjetnice koji stvaraju za djecu sa željom da se podrže i osnaže stručnjaci i stručnjakinje koji rade u predškolskim ustanovama i koji posreduju u prvim kontaktima djece sa pozorištem. Promocija priručnika će se održati u subotu, 10. oktobra u Kamernom teatru 55 sa početkom u 11 sati.

Tehnička ekipa teatra Schaubühne Berlin sastavljena od trojice kamermana i dvojice tehničara će u okviru edukativne radionice na setu predstave “Zabranjena zona“, podijeliti svoja dugogodišnja iskustva u radu sa rediteljicom Katie Mitchell na njenoj posebnoj teatarskoj tehnici “Live Cinema”. Učesnici i učesnice će imati priliku pogledati Making Of video i proći kroz set koji uključuje nekoliko odvojenih prostorija iz različitih epoha te voz iz 1940. godine.

Druga radionica “The paper cinema“ namijenjena je onima koji studiraju animaciju, umjetnost, teatar ili film i koji se žele upoznati sa tehnikama kojima se kompanija The Paper Cinema služi. Nakon što učesnici i učesnice podijeljeni u grupe, osmisle kratku priču i nacrtaju njene likove, tada prolaze kroz osnove njihove animacije u stvarnom vremenu. Prijave za obje radionice traju do 29. septembra.

Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na web-stranici www.mess.ba.