Sarajevska zima
2

Predstava "Za umrijet od smijeha" 27. februara gostuje na sceni SARTR-a

Klix.ba
U okviru programa Festivala Sarajevska Zima u utorak, 27. februara, s početkom u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) gostuje predstava "Za umrijet od smijeha".

"Za umrijet od smijeha" je dramski tekst nagrađivanog američkog dramskog pisca Laughinga Wilda i glumca Christophera Duranga. Nastao je 1987. godine, a kao inspiracija mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ova predstava nastala je u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art. Režiju potpisuje Mario Kovač, adaptaciju Marko Torjanac, a u predstavi igraju Gordana Gadžić i Marko Torjanac.

Radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti.

"Predstava kroz humor postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj mogućoj stvarnosti. Osim što iznosi na vidjelo snove i želje 'malih ljudi' predstava ukazuje na pitanje slobode življenja i djelovanja te slobode govora i umjetničkog izraza. Dakle to je predstava o slobodi", rekla je o predstavi Nina Ožegović.

Cijena ulaznica iznosi 10 KM, a za učenike, studente i penzionere 5 KM. Ulaznice možete rezervisati pozivom na 033 664 070 svaki radni dan od 10 do 16 sati.