JU KSC Kakanj
175

Predstava "Vjernik" premijerno na početku realizacije ideje duhovnog teatra Mirze Mušije

E. M.
Na kamernoj sceni Doma kulture u Kaknju 27. aprila bit će izvedena premijedna izvedba predstave "Vjernik" koja je ustvari prva predstava u sklopu Duhovnog teatra kojeg je pokrenuo bh. glumac Mirza Mušija.

Kakanjac i svima poznati Mirza Mušija u razgovoru za Klix.ba je kazao da ideja o duhovnom teatru u njemu sazrijeva 15 godina, te da se isto toliko čekalo na premijeru ove predstave, koja će najbolje dočarati ono što je svrha duhovnog teatra.

"Čekali smo da se svi elementi poslože, da s Edin Kukavica napiše sjajni roman, da Sead Hasović majstorski dramatizuje isti i da autor donese dramatizaciju na stol i kaže: 'Allah mubareći, evo nam drame, ti si taj koji je treba postaviti.' Dramu sam poslao na nekoliko adresa i samo su Irfan Kasumović, Adem Smailhodžić, Mirza Bajramović i Alma Ferović prepoznali ovu ideju i svojski se prihvatili ozbiljnog zadatka", kazao je Mušija na početku razgovora govoreći o "Vjerniku".

Kako kaže, Onaj koji spaja duše, dao je da se procesu priključe i Almir Mušanović koji je muzikom udahnuo posebnu atmosferu komada, vrsni doktor vajarstva Adis Fejzić koji je scenograf te maestralna kostimografkinja Vesna Teodosić.

"Jedne prilike sam rekao autoru romana da se osjećam kao Stanislavski koji je režirao i igrao u komadu Anton Pavlovića Čehova, ne poredeći se sa Stanislavskim, na što mi je autor rekao: 'Nisi mi mogao reći bolju stvar od ove'! Samo što za razliku od Čehova, koji je Stanislavskom došao tek na generalnu probu, Edin Urjan Kukavica je bio skoro na svakoj našoj probi, dajući vjetar u leđa nama glumcima", dodaje Mušija.

Ističe da je ideja duhovnog teatra nastala iz suštinske potrebe da se napravi kontrapunkt jednoj pojavi u modernom teatru, koja je po njegovom skromnom mišljenju sušta suprotnost onog kakav teatar treba biti.

"Ova predstava ima sve elemente da bude katarzična, imamo sjajan tekst, sa univerzalnim porukama koje čovjeka potsjećaju na njegovu istinsku i čistu prirodu, po kojoj bi trebao da živi život dostojan čovjeka. Neka svako od nas iskreno pogleda u svoje srce i neka sam sebi odgovori da li zaista živimo tako i u šta se pretvaramo?", ističe Mušija.

Uvjeren je da će predstava dugo živjeti pod ovim teatarskim nebom te da će nadahnuti sve one koji su željni istinske promjene na bolje.

Edin Kukavica je kazao da je vjernik i danas, kao i u vrijeme kada je prvi put objavljen, 2012. godine, inovativno književno djelo kojeg je teško kvalificirati unutar postojećih književnih normi i kanona.

"U osnovi Vjernik je roman čiju radnju nije moguće opisati, kao što je njegovu fabulu nemoguće prepričati. U njemu istovremeno ima i nema puno likova jer se, nakon izvjesnog vremena likovi tipski grupiraju, međusobno poistovjete i uzajamno identificiraju, pretapajući se jedan u drugi, da bi se potpuno izgubili kao zasebne inteligibilne jedinice. Vremenski neizdiferenciran iako se po nekim opisima i arhaičnim jezičkim izrazima moze zaključiti da se radi o nekoj davnoj prošlosti, kaže Kukavica te dodaje:

"Ne mislim da pretjerujem ako kažem da je roman deset godina od prvog izdanja čekao upravo ovu ekipu da mu da teatarski pečat i napravi predstavu poslije koje ništa više neće biti isto."

Karte za predstavu "Vjernik" rasprodane su samo nekoliko sati nakon objave informacije da će biti igrana 27. aprila, po cijeni od 10 KM, a uskoro se očekuje i reprizni termin te gostovanje u drugim pozorišnim kućama širom BiH.