Ulaz slobodan
15

Predstava "Sluškinje" 3. maja u Kamernom teatru 55

Klix.ba
U sklopu obilježavanja manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" sutra će u Kamernom teatru 55 biti izvedena predstava "Sluškinje", rađena po tekstu francuskog noveliste Jean Geneta.

Kultni tekst Jeana Geneta govori o nepomirljivosti staleža i o vjekovnoj ljudskoj potrebi da žive bolji život i da imaju ono što im ne pripada. Fantastično ispisani likovi sestara Claire i Solange bez ikakve skrupule govore o sukobu realnog i imaginarnog, o nepomirljivosti dominantnog i inferiornog. Sluga će uvijek biti sluga, a gospodar gospodar. Jedini bijeg je u igri. U mašti. U kreiranju sopstvene stvarnosti u kojoj robovi podjarmljuju gospodare i uzimaju bič u svoje ruke. Imagincija u kojoj oni postaju gospodari. Svijet koji im, iako je njihov u potpunosti, otkriva ružno naličje sopstvenih odraza.

Maja Izetbegović, Elma Juković i Dina Mušanović ostvarile su tri nevjerovatne glumačke kreacije koje nas, nošene njihovom gotovo pa nezajazivom energijom, vrtoglavo uvlače u vješto ispredenu igru mačke i miša.

"Predstava se na jednom dubljem nivou tiče savremenog čovjeka u zemlji i uslovima u kojima živimo; klasnoj podjeljenosti, statusa moći i sudbinskoj određenosti kroz vizuru dvije žene koje nemaju ništa, a njihovo statusno određenje i posao ih stavljaju u nezavidnu situaciju potlačenih, poniženih i degradiranih", navode iz Kamernog teatra 55.

Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.