{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstava "Ptice" u okviru Balet Festa 2015, specijalni gost slavni Andrej Karacincev

15.10.2015. u 15:37
24
0
Predstava "Ptice" u okviru Balet Festa 2015, specijalni gost slavni Andrej Karacincev
24
Glavni grad BiH ponovo će biti glavno mjesto održavanja najljepšeg umjetničkog festivala Balet Fest 2015. Uprkos brojnim finansijskim problemima, Balet Fest Sarajevo održat će se šesti put, a organizatori su pripremili brojna dešavanja i iznenađenja.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


"Program smo pripremali cijelu godinu i obično bude revijalnog karaktera, a ovog puta će biti i praktičan i posvećen razvoju umjetnosti baleta koja je u BiH prisutna već dugo i šteta bi bilo da se na bilo koji način omalovažava. Novina ove godine je što ćemo imati predstavu već prvog dana festivala, 28. oktobra. Riječ je o predstavi 'Ptice' Bitef Dance Companyja iz Srbije koja je premijerno prikazana u julu i vrlo je moderna, te ima odlične kritike", kazala je Edina Papo, umjetnička direktorica Balet Festa.

Riječ je o baletu komediji koji je napisao Edward Klug prema Aristofanovom tekstu. Iznenađenje Balet Festa 2015. je Andrej Karacincev, veliko ime u umjetnosti baleta, koji je pedagog i baletni majstor iz Rusije, a živi i radi u Njemačkoj. On će održati predavanje za sve one koji se bave baletom.

Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"Takva pedagoška veličina će biti u Sarajevu pune dvije sedmice. Nije za publiku, ali je to ogroman dobitak za ansambl baleta", kazala je Papo.

Ove godine u Sarajevo dolaze i direktori narodnih pozorišta i baleta iz zemalja bivše Jugoslavije koji će učestvovati na Prvoj regionalnoj konferenciji pod nazivom "Umjetnost baleta danas". Umjetnici će razgovarati o problemima i očuvanju tradicije baleta.

Balet Fest će biti održan od 28. oktobra do 18. novembra ove godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: