|

Konferencija "Umjetnost baleta danas": Ugledni baletni stručnjaci iz regije u Sarajevu

Konferencija "Umjetnost baleta danas": Ugledni baletni stručnjaci iz regije u Sarajevu
18
Klix.ba
16.11.2015. u 14:57
4
komentara
18

dijeljenja
Konferencija "Umjetnost baleta danas": Ugledni baletni stručnjaci iz regije u Sarajevu Foto: Klix.ba
Ovogodišnje izdanje Balet Festa koje je za razliku od prethodnih godina održano u nešto drugačijem formatu, približava se kraju.
Nakon sjajne baletne predstave "Ptice" u izvedbi beogradskog Bitef Dance Company, te gostovanja izuzetnog baletnog pedagoga Andreja Karačinceva koji je održao dvonedjeljni master class, na red dolazi i Prva regionalna konferencija na temu "Umjetnost baleta danas".

Konferencija će se održati 17. i 18. novembra 2015. godine, a uz učeśće baletskih stručnjaka i stručnjakinja iz regije. Na konferenciji će se otvoriti važna pitanja o očuvanju, tradiciji i razvoju baleta u savremenom dobu.

Tom prilikom, prvi put će se nakon 20 godina, na jednom mjestu naći i umjetnički voditelji baleta iz regiona. U radu će učestvovati gosti iz regiona, Sanja Nešković-Peršin iz Slovenije, Konstantin Kostjukov iz Srbije, Goran Božinov iz Makedonije, Leonard Jakovina iz Zagreba, Jelena Kajgo iz Srbije i Belma Čečo-Bakrač iz BiH.

"Učestvujući na konferenciji, gosti će pokušati otvoriti pitanja i odgovoriti na njih, dotaći se onoga što ih tišti ili raduje. Govorit će se o očuvanju klasike i tradicije, razvoju baleta na savremenom putu, kako zapošljavamo strance-umjetnike, koji je značaj institucije baleta u regionu, obrazovanju igrača… Nadam se da ćemo doći do zaključaka i reći jasno da li zaista želimo umjetnost baleta u ovom obliku i da li ona zavređuje da postoji ili ja na sceni nešto drugo. Da li se urušava, da li je umjetnost baleta nešto što našoj i drugim sredinama ne treba ili treba u nekom drugom obliku", rekla je Edina Papo, umjetnička direktorica Balet Festa.

Konferencija će biti ujedno i prilika da ljubitelji pokreta i muzike više saznaju o baletu. Želja organizatora Balet Festa 2015 je i aktivno uključivanje svih novinara u rad konferencije, u okviru koje će predstavnici sedme sile ravnopravno sa gostima imati priliku da kreiraju teme, pitanja, odgovore, te na kraju donose zajedničke zaključke.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...