Kultura
36

Predstava "Pingvin" govori o prihvatanju različitosti drugog i drugačije

Piše: E. M.
Prvu premijernu izvedbu u 2015. godini i petu u 65. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta realizovat će Dječija omladinska i lutkarska scena u nedjelju 25. januara i to kroz predstavu "Pingvin", koju je prema tekstu Lane Šarić režirao Miroljub Mijatnović.

"Pingivin" je priča o usamljenom dječaku pingvinu koji živi na vrhu ledenog brijega, u hladnom dvorcu i druži se sa nekoliko svojih "Ja", što znači da je jedini stanovnik dvorca.

Glumačku ekipu predstave čine Zlatan Školjić, Selma Čosić, Lana Zablocki, te polaznici Dramskog studija, Tahir Kavaz i Ajša Đuherić. Za likovno oblikovanje predstave zadužena je bila Ena Begićević, a scenski pokret Emina Stojšić.

Režiser predstave Miroljub Mijatović je istakao da razlog za realizaciju ovakve jedne predstave leži upravo u činjenici da djecu trebamo učiti da prihvataju različitosti i ne stvaraju predrasude prema drugome i drugačijem.

"Kako ničije srce ne voli samoću, tako i srce našeg pingvina traži društvo, pa šalje poruku u boci niz rijeku lednu, kako bi je neko našao i došao mu u goste. Ostatak priče valja doživjeti u pozorištu i naučiti djecu da su različitosti bogatstvo, da djeca koja imaju teškoća vrijede kao i sva druga, da tjelesni nedostatak, sljepoća, gluhoća ili neka druga teškoća nisu razlog da im se rugamo i smatramo ih manje vrijednima. Dovedite svoje učenike i svoju djecu da zavole i one prema kojima ste i vi imali predrasude, da zaokruže svoju ljubav u cjelinu koja će im ispuniti život, a njihovo srce učiniti beskrajno ljudskim", istakao Mijatović.

Premijera predstave zakazana je za nedjelju 25. januara na Maloj sceni Žarko Mijatović sa početkom u 11 sati.