SARTR
0

Predstava "Ovo je Jonesko, budalo" na sceni 7. februara

FENA
"Ovo je Jonesko, budalo" predstava je koja će u koprodukciji SARTR-a i Sarajevske zime biti premijerno izvedena 7. februara na sceni SARTR-a.

Tim povodom upriličena je pres-konferencija na kojoj su ovaj put glavnu riječ imali glumci: Maja Salkić, Adnan Hasković, Sead Pandur, Snežana Alić, Sonja Garonja i Jasenko Pašić.

Direktor SARTR-a Osman Arslanagić, reditelj Ferid Karajica i dramarturg Dubravka Zrnčić- Kulenović prednost su dali mladima i njihovoj energiji.

Na današnjoj pres-konferenciji rečeno je da je ovo predstava koju su članovi ansambla namijenili prije svega mladima.

"Ovo je Jonesko, budalo" kompilacija je nedovoljno poznatih drama Eugena Joneska (Pozdravi, Masakrarije, Čovjek s koferima, Putovanje u svijet mrtvih i Vikont).

Drame su nastajale od 1969. do 1985., ali svojom snagom ostale su i dalje univerzalno provokativne.

Glumica Maja Salkić rekla je da su ovu predstavu pravili želeći pokazati šta bi oni htjeli vidjeti na sceni.

"Željeli smo kroz igru prikazati naš stav o svemu", rekla je Salkić.

Adnan Hasković rekao je da živimo u vremenu nedostataka komunikacija s vremenom, ali i s ljudima.

"Kod Joneska nalazimo vječitu zapitanost. A ono što se mi danas možemo pitati da li je istorija loša učiteljica ili smo mi loši učenici?", dodala je Snežana Alić.

Reditelj predstave Ferid Karajica rekao je da je riječ o neuobičajenoj predstavi, a svi glumci imaju jednako važne i zahtjevne uloge.

Dubravka Zrnčić-Kulenović istaknula je da je teatar mjesto koje nudi prostor za propitivanje i dodala da je Jonesko govorio "dok si zapitan dotle si i živ".

"U zadnje vrijeme smo zašutjeli. Ovaj mladi ansambl će kroz formu fizičkog teatra pozorišnim sredstvima otvoriti pitanja o svijetu u kojem jesmo. Preko svoje profesije, preko scene možemo da se obračunamo sa životom, da ga afirmiramo", kazala je Zrnčić-Kulenović.

Izrazila je nadu da će predstava isprovocirati publiku, jer moramo početi mijenjati sebe jer ne možemo promijeniti svijet.

Sam naziv predstave "Ovo je Jonesko, budalo" parafraza je grafita "Ovo je pošta, budalo" koji je neposredno pred rat osvanuo na sarajevskoj glavnoj pošti nakon što je neko napisao "Ovo je Srbija".

Zrnčić -Kulenović ističe da se izgubila kultura bunta kroz grafite.

"Htjeli smo samo potcrtati onaj čuveni sarajevski prkos sumnjajući da se počeo gubiti", kazala je Zrnčić-Kulenović govoreći o naslovu predstave.

Reprize su 8., 9. i 24. februara u 20 sati.