Socijalna komedija
25

Predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" 24. maja na sceni SARTR-a

Klix.ba
Publika Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u četvrtak, 24. maja, u 21 sat posljednji put u ovoj sezoni ima priliku pogledati višestruko nagrađivanu predstavu "Jedvanosimsoboakalomistobo". Autori teksta su Nejra Babić i Aleš Kurt koji je ujedno i reditelj predstave.

Predstava je realizirana u okviru projekta "Kofer za sjećanja" Studija lutkarstva Sarajevo kojeg podržava Vlada Švicarske.

"Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može", rekao je Aleš Kurt.

Na 17. Festivalu bh. drame i autorskog teatra Zenica predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" je osvojila slijedeće nagrade: Glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini; Nagrada za najbolju režiju - Aleš Kurt; Specijalna nagrada Stručnog žirija za kolektivnu igru; Nagradu za najbolju predstavu u cjelini Žiri publike i Nagrada za najbolju scensku muziku - Damir Nevesinjac i Basheskija.

Na 15. Međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska 2018" osvojila je nagradu Velika liska, Grand Prix Festivala za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju dodjelena je Alešu Kurtu za magičnu, kreativnu, lucidnu režiju koja agresivno, a poetično analizira vrijeme u kojem živimo. Velika liska za najbolju glumicu festivala dodjeljena je Maji Salkić, a za najboljeg glumca Davoru Sabi. Predstava je osvojila i Specijalnu nagrada - Veliku liska za informativnu, kreativnu i umjetničku programsku knjižicu predstave.

Cijena ulaznica iznosi 10 KM, a rezervacije mogžete obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox na Facebook stranici SARTR-a. Omogućen je popust za studente i penzionere.