Kultura
0

Predstava "Ja, mahaluša" ispraćena aplauzima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Akteri prve bosanskohercegovačke cabaret predstave "Ja, mahaluša" ispraćeni su sinoć ovacijama publike u sarajevskom Kamernom teatru 55.

Bio je to happening koji je uspostavio žanr muzičkog teatra i pokazao da se ovdje mogu praviti predstave koje integriraju tekst, muziku, pokret i ples na originalan način.

Predstava je rađena prema knjizi Indire Kučuk-Sorguč "Ja, mahaluša" a glavnu ulogu tumači Nela Đenisijević, koja je pobrala sve simpatije publike.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Mirela Trepanić dok je Nenad Tešić, Nelin partner na sceni - glumac, svirač, izvođač, onaj koji predstavlja ironiziranu karikaturu muško-ženskih odnosa u bosanskom maniru.

Prvi put u našem teatru uvedena je profesija muzičkog reditelja, a za taj segment pobrinula se Alma Ferović, magistrica iz oblasti muzičkog teatra i dramskih umjetnosti.

A cabaret je u svojoj najmaštovitijoj formi oživio kada se na sceni pojavio Ansambl Cabaret - mladi, energični, talentirani ljudi koji su dali poseban štih cijelom muzičko-scenskom performansu.

Cijeli koncept "Ja, mahaluša" je kreativan, nekonvencionalan i dojmljiv, tako da se produkcija pobrinula da publika dobije i poklone koji su sadržavali neizbježnu kafu i šećer, te šoljicu bez koje se ne može mahalati a sve u brendiranom mahalskom cekeru "Ja, mahaluša".

Produkciju predstave potpisuje Udruženje za afirmaciju kulturnih vrijednosti Filter Sarajevo.

Predstava se igra večeras i sutra, te 4. i 6. aprila na sceni Kamernog teatra 55.