Sjećanje na 2. maj
1

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" 16. marta u SARTR-u uz titlove na engleskom jeziku

Klix.ba
Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" će u petak, 16. marta, ponovo biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Predstava će biti titlovana na engleski jezik.

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" nastala je na dokumentu, na zapisu sjećanja Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima. Oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice… Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote, prvog od 1395 dana opsade Sarajeva.

"2.maj je bio dan kada smo mnogo toga doživjeli prvi put. Zvuk tenka. Prvu liniju fronte. Ostali bez telefona. Shvatili da nas žele pobiti. Zašto? Šta smo to mi skrivili da budemo divljački razvaljeni?", pitanja su koja postavlja ovaj pozorišni komad.

Glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja, uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali bez duha i nade.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana "Network for Participative Cultures of Remembrance" .

Režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a u predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a za studente i penzionere 5 KM. Ulaznice možete rezervisati pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebook stranicu SARTR-a.