Kultura
7

Predstava "Antigona - 2.000 godina poslije" sutra zatvara 55. festival MESS

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijernom izvedbom predstave "Antigona - 2.000 godina poslije", što propituje mitsku priču iz davnih vremena, napisanu rukom grčkog dramatičara Sofokla koji opisuje vrijeme rađanja evropske civilizacije u mukama, te pobjede nad barbarizmom, sutra će u Stolariji Narodnog pozorišta biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 55. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Stvarana pod rediteljskom palicom Lenke Udovički, predstava je rađena u koprodukciji Kazališta Ulysses na Brijunima i Festivala MESS - Scene MESS.

Autorski tim je brojan, a među njima mjesto su našli i bh. glumci Maja Izetbegović, koja je ostvarila glavnu ulogu Antigone, te Ermin Bravo, Dina Mušanović i Dženana Džanić, kao i Rade Šerbedžija, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić i Vedad Suljagić.

Glumac Rade Šerbedžija s ovom će se predstavom nakon 23 godine pojaviti pred sarajevskom teatarskom publikom, a danas će mu biti uručen i Zlatni lovorov vijenac za doprinos razvoju teatarske umjetnosti.

Kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić- Ursulov, scenografkinja Mirna Ler, koreografkinja Ivana Kalc, a scenski pokret radio je Mladen Vasary.

Rediteljica Lenka Udovički prethodno je istaknula da je predstava nastala u godini obilježavanja 15. rođendana teatra Ulysses.

Navela je da Sofoklova "Antigona", kojoj je dodan nastavak "2000 godina poslije", govori kako živimo u vremenu u kojem su grčki dramatičari, nažalost, izuzetno aktuelni, te da više od 2000 godina postoje duboki konflikti uz pitanje kuda naša civilizacija ide.

Ovogodišnji MESS festivalskoj je publici ponudio 22 predstave iz 13 zemalja, u 26 izvedbi tokom festivalskih večeri.

Ujedno, njegovo 55. izdanje bilo je svojevrsni kuriozitet, predstavljajući autore iz regije i svijeta koji dosad nikada nisu učestvovali na MESS-u.

Vizuelni identitet MESS-a ove je godine fotografija uništavanja drevne Palmire, čime je Festival poslao oštru poruku o strašnim zločinima koji se u svijetu vrše nad neprocjenjivim kulturno-historijskim naslijeđem.