Historijski muzej
38

Predmeti i priče izložbe "Opkoljeno Sarajevo" putuju u glavni grad Srbije

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Stalna postavka "Opkoljeno Sarajevo" Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine će 25. septembra 2018. godine biti predstavljena u Beogradu.

Kulturni i historijski događaj će biti upriličen pod pokroviteljstvom Fonda za humanitarno pravo, a održat će se u beogradskoj Ustanovi kulture "Parobrod".

"Izložba "Opkoljeno Sarajevo" govori o životu građana u periodu opsade, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živjeli bez struje, vode i grijanja. Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život… Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. U njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i dijeljenjem svojih ratnih priča i sjećanja", kaže se u opisu predstojeće izložbe u glavnom gradu Srbije.

Podsjeća se da je u periodu od maja 1992. do oktobra 1995. godine, stanovništvo grada Sarajeva bilo je izloženo granatiranju i snajperskim napadima s položaja Vojske Republike Srpske (VRS), koja je grad držala pod opsadom.

"Građani su napadani dok su išli po vodu, na posao, u nabavku, dok su prisustvovali sahranama, djeca dok su se igrala, vozila bicikl ili išla u školu. Kampanja terora bila je svakodnevna – trajala je 44 mjeseci i rezultirala ubistvom ili ranjavanjem više od 10.000 civila svih uzrasta", navodi se.