Narodno pozorište RS
0

Pred publikom Festivala "Dani Jurislava Korenića" izvedena predstava "Sinovi umiru prvi"

Klix.ba
Šestu noć Festivala "Dani Jurislava Korenića" u Kamernog teatru 55 izvedena je predstava Narodnog pozorišta RS-a "Sinovi umiru prvi" čiju režiju potpisuje Marko Misirač.

Radnja originalnog teksta koji potpisuje Mate Matišić odvija se u selu Ričice kod Imotskog, u Dalmatinskoj Zagori, 2002. godine, sedam godina poslije rata i dvije godine poslije smrti Franje Tuđmana. Adaptirani komad smješten je u selo Rekavice u blizini Banje Luke i 2008. godinu, trinaestu otkako je prestao rat i drugu otkako je umro Slobodan Milošević.

U oba slučaja drama prati siromašno selo pred izumiranjem, kao i očajne i bijesne roditelje koji u poznoj dobi traže kosti ili bilo kakve tragove svoje djece nestale u ratu dok im sve to mafija želi prodati. Tu su i ratni veterani, branitelji, borci u invalidskoj penziji s PTSP-om i drugim traumama, strahovima, krivicom i depresijom iz rata o kojima se ne smije govoriti.

"Slavno je za domovinu mrijeti, unosno je prodavati kosti poslije rata. Takva ekonomija smrti ima svoje temelje: ona je sagrađena od ideologije žrtvovanja za domovinu i naciju i borbe za njihovu 'čistu teritoriju', ideologije koju nekako uvijek prodaju oni što se od te borbe obogate ili steknu moć, a za koju nekako uvijek prvi umiru sinovi radnika i seljaka", riječi su dramaturga Ivana Velisavljevića.

Uloge u predstavi "Sinovi umiru prvi" ostvarili su: Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Svetlana Popović, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević, Roka Radiša i Zoran Stanišić.