Uskoro i nove aktivnosti
0

Pozorište lutaka u Mostaru povodom 71. rođendana organizuje seriju predstava za školarce

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Nakon uspješne premijere svoje nove predstave "Bilo jednom jedno jaje" Pozorište lutaka u Mostaru počinje sa tradicionalnom serijom predstava za učenike mostarskih osnovnih škola i djecu vrtićkog uzrasta.

Na ovaj način Pozorište lutaka slavi i svoj 71. rođendan, kojeg će baš na taj dan, kao i svake godine do sad, obilježiti radno, posebnom predstavom za najvjerniju publiku.

Inače, predstava "Bilo jednom jedno jaje" nastala je prema tekstu slovenačke književnice, Saše Eržen, a u režiji Silvana Omerzua, koji je takođe kreator lutaka i scenografije.

U ovoj predstavi oživljavaju likovi Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda, koji imaju ljudske osobine što je karakteristično za basne.

Foto: Press
Foto: Press

Usred šume Zec pronalazi jedno jaje i sve šumske životinje se pitaju odakle ono dolazi, čije je i šta da rade s njim. Djeca kroz ovu predstavu uče o svim osobinama ličnosti, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti.

Foto: Press
Foto: Press

Originalnu muziku za predstavu napravio je Vasko Atanasovski, saksofonist i flautist, jedan od najkreativnijih i najsvestranijih slovenskih kompozitora i muzičara. U predstavi igraju mladi članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka, Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović.

Već sada Pozorište lutaka planira nove aktivnosti, predstave, gostovanja, učešća na lutkarskim festivalima u zemlji i inostranstvu, radionice sa djecom i još mnogo drugih sadržaja koji oplemenjuju i obogaćuju kulturni život grada.