Senad Šepić o vandalizmu
0

"Povrijeđen sam kao čovjek i građanin BiH"

FENA
Zaprepašten sam i povrijeđen kao čovjek, građanin Bosne i Hercegovine, što je Kraljevski grad Visoki, nacionalni spomenik kulture BiH, ponovo vandalski napadnut i ozbiljno oštećen, izjavio je danas za Fenu zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, reagirajući na vijesti o nečuvenom vandalizmu na mjestu gdje arheolozi Zemaljskog muzeja istražuju grad gdje su stolovali srednjovjekovni bosanski kraljevi.
  • Ovaj sramotni i bezumni postupak, za sada nepoznatih počinilaca, udar je na civilizacijske vrijednosti, historiju i budućnost ove zemlje, poručio je Šepić.

Šepić kaže da podržava stručni tim Zemaljskog muzeja da ipak nastavi arheološke radove na ovom lokalitetu, što će biti najbolji odgovor vandalima i njihovim nalogodavcima.

  • Također, pozivam organe sigurnosti da hitno procesuiraju ovaj slučaj. Kraljevski grad Visoki zaslužuje da bude stručno istražen i rekonstruiran kako bi ostao trajan historijski fakt, svjedočanstvo o kraljevskoj prošlosti srednjovjekovne Bosne, kazao je Feni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.