Kultura
133

Povodom Dana državnosti BiH u Goraždu održan koncert Bartolomeja Stankovića

Piše: E. A.
U nizu nastupa pred goraždanskom publikom mladi pijanista iz Visokog Bartolomej Stanković izveo je i svjetsku premijeru projekta "Balkan Madness" (Balkansko ludilo).

Koncert koji je oduševio brojnu publiku u sali OMŠ Avdo Smailović jedinstvena je promocija bh kompozitora. Tako su ljubitelji klasične muzike imali priliku da na jednom mjestu uživaju u kompozicijama Avde Smailovića, Milana Jeličanina, Asima Horozića, Samira Fejzića, Davida Mastikose i Armena Škobalja, ali i u djelima hrvatskih kompozitora Blagoja Berse, Borisa Papandopula, Frana Paraća, Krešimira Seletkovića, Darka Domitrovića i Ive Josipovića.

"Koncertom Balkan Madness započeo sam jedan sasvim novi projekt, istraživanja i promocije kompozitora sa šireg područja Balkana. Koncertom Balkan Madness vol.1 objedinio sam kompozitore iz BIH, a pridružili su im se hrvatskii. Zaista je bio predivan osjećaj ponovno nastupiti u Goraždu i družiti se kroz muziku sa Goraždanima, a posebno se želim zahvaliti direktorici Selmi Verem i Slavku Klisuri, predsjedniku školskog odbora škole koja nosi ime velikana bh. muzičke umjetnosti, Avde Smailovića, čije djelo Metamorfoze su ključni dio projekta Balkan Madness", kazao je Stanković nakon koncerta.

Koncert Bartolomeja Stankovića i ovaj put je donio poseban doživljaj publici jer vrhunski pijanista osim zvucima klavira, na poseban način ostvaruje kontakt sa publikom koja osim kompozicija čuje i detalje iz života njihovih autora i trenutke u kojima su nastajale. Publici je Stanković ispričao kako je i on sam počeo da se bavi modernom muzikom.

Stanković je publici u Goraždu čestitao Dana državnosti BiH uputivši poruke koje pozivaju na mir i ljubav među ljudima svijeta. Jedna od njih i kompozicija "Twinkle twinkle little star" (Sijaj sijaj zvijezdo mala) koju je odsvirao za djecu koja pate zbog ratnih sukoba.

"Koncert posvećujem nevinoj djeci koja svakodnevno stradavaju na Bliskom Istoku sa iskrenom željom da se ratna stihija čim prije završi", poručio je Stanković.

Koncert u Goraždu organizovan je u sklopu programa obilježavanja Dana državnosti BiH pod pokroviteljstvom Vlade BPK Goražde.