Kultura
179

Bartolomej Stanković: Neraskidive niti između mladog pijaniste i klavira

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Italijanski graditelj Bartolomeo Cristofori konstruisao je početkom 18. stoljeća prvi klavir s mehanikom čekića koji udaraju o žicu i tako omogućavaju da se svira tiho i jako, a nakon njega slijedi cijeli niz graditelja klavira koji su ovaj instrument godinama usavršavali do njegovog konačnog oblika.

Trebalo je proći čak 200 godina do današnjeg klavira o čijoj historiji i građi kroz zanimljivu multimedijalnu prezentaciju govori jedan drugi Bartolomej, mladi bosanskohercegovački pijanist i muzički pedagog iz Visokog koji je svoju zanimljivu prezentaciju "Kroz historiju i građu klavira" predstavio i u Goraždu.

Bartolomej Stanković nije dobio ime po graditelju klavira, već po svom djedu, i zanimljivo, ne potječe iz porodice muzičara, no neraskidive niti povezale su ga s muzikom i to prvenstveno klavirom onog dana kada mu je majka za rođendan poklonila "prvi sat klavira".

Tako je počelo, a sve drugo je historija, kaže mladi umjetnik koji je klavir počeo učiti u klasi prof. Bahrije Šabanović u Školi za osnovno muzičko obrazovanje Avdo Smailović u Visokom, gdje danas i sam radi kao profesor prenoseći svoje bogato znanje mladim ljudima. U međuvremenu je završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap, magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i nastavio postdiplomski studij na pijanističkoj akademiji Steinway u Veroni te uspješno završio pijanistički master studij. Sa svega 27 godina ovaj mladi umjetnik napravio je sjajnu karijeru, a iza sebe ima čitav niz koncerata održanih u BiH i inozemstvu. Najčešće su to bile Hrvatska, Slovenija i Italija, a nizale su se nagrade i priznanja.

Plemeniti poziv

Bartolomej je mogao birati, no izabrao je da nastavi za njega najplemenitijim putem, da svoje bogato znanje prenosi mladima i to u školi u kojoj je naučio prve note, u Visokom, koja opet nosi ime vrhunskog bosanskohercegovačkog kompozitora Avda Smailovića.

"Moj izbor je moja domovina BIH i tako se osjećam ispunjeno, to me čini sretnim", kazao nam je Bartolomej uoči samog početka zanimljive multimedijalne prezentacije "Klavir kroz historiju i građu", čiji je autor.

Goražde je jedan od rijetkih gradova koji je imao tu sreću da učenici Osnovne muzičke škole Avdo Smailović prisustvuju predavanju koje je posebno po tome što je riječ o multimedijalnom sadržaju koji prati historiju klavira od postanka do danas, prezentovanu na poseban način i uz interakciju s publikom. Nije bez razloga ovaj Stankovićev projekat dobio prestižnu nagradu Rektora Sveučilišta u Zagrebu, što je kruna uspjeha za jednog muzičkog pedagoga.

Poznat po brojnim predavanjima o historiji muzike i klavirskoj literaturi Bartolomej Stanković je i u Goraždu pokazao umijeće vrhunskog predavača koji s lakoćom drži pažnju posjetilaca dok priča o nastanku klavira, njegovoj građi i kompozitorima koji su stvarali vrhunska umjetnička djela.

O klaviru i njegovim "rođacima"

Za kraj priče o historiji klavira Bartolomej je odsvirao čuveni Preludij od Rahmanjinova da bi potom publika za kratko vrijeme saznala sve o prilično komplikovanoj građi klavira.

To je još jedna posebnost prezentacije jer Stanković na primjeru klavira koji je star oko 110 godina pojašnjava njegovu građu, a usput i historiju i građu, kako sam kaže, "rođaka" klavira, pijanina, čembala...

Klavir i njegovi "rođaci" doputovali su sa Bartolomejem iz Visokog u Goražde, usput doživjeli nekoliko policijskih kontrola, a sumnjičave policajce zanimalo je zašto su tipke na klaviru požutjele. A i to je opet dio historije jer su drvene tipke nekada oblagane slonovačom koja vremenom požuti, dok su danas tipke uglavnom obložene plastikom, pojasnit će Bartolomej koji u svoja predavanja svaki put unese nešto novo.

"Izrada jednog klavira traje godinu dana, to je poseban proces, a za to vrijeme Kinezi proizvedu pola miliona klavira, na vama je da procijenite", kazao je Bartolomej objašnjavajući do u najsitnije detalje proces izrade ovog instrumenta.

Svaki dio klavira je priča za sebe, teški metalni okvir sa žicama, rezonantna ploča, klavijatura s unutrašnjom mehanikom, pedali i drvena kutija....

I na samom kraju predavanja vrhunac. Učenici muzičke škole imali su zadatak, sklopiti klavir, obnavljajući gradivo, a sve se desilo u nekoliko minuta kao kroz igru. Klavir je, istina, malo raštiman, ali na kraju sklopljen. Neki su pokazali mišiće, neki da znaju zavrtati šarafe, a svi zajedno da su puno toga naučili o klaviru.

"Sretni smo što se ovo prvi put dešava u našem gradu, saradnja je počela u junu, kada smo učestvovali na obilježavanju Dana Avde Smailovića u Visokom. Ovo je zaista bilo korisno i veoma zanimljivo svima nama, a imamo tu sreću da se ovakva jedna prezentacija desila i u našoj školi. Posebno nam je drago što ćemo imati priliku ovog eminentnog umjetnika mladog profesora Bartolomeja ugostiti 4. novembra kada obilježavamo jubilej 40 godina od osnivanja naše muzičke škole", kazala je Selma Verem, direktorica OMŠ Avdo Smailović Goražde.

Bartolomej Stanković je inače osnivač muzičkog festivala posvećenog bh. kompozitoru Avdu Smailoviću koji je ove godine prvi put organiziran u Visokom.