{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pošto kultura?

S
14.10.2009. u 09:45
0
5
Pošto kultura?
0
Pošto kultura?
Vodeći kulturni djelatnici u BiH ovih se dana aktiviraju kako bi javnost obavjestili o sve gorim uvjetima u kojima rade institucije kulture u našoj zemlji, čija je nezavidna pozicija dodatno pogoršana smanjenjem budžeta. Pozivajući na javnu raspravu u Sarajevu, bh. književnica Ferida Duraković osvrće se na porazne pokazatelje našeg kulturnog sunovrata.
'Ko još od prosječno obrazovanih ljudi, ovdje i u bijelom svijetu, ne zna za čuvenu Goebelsovu: „Kad god čujem riječ kultura, ja se mašim revolvera“? A zašto ova tema? Zbog srezavanja i srozavanja svih budžeta, pa i onog za kulturu i umjetnost.
Zbog srozavanja i srezavanja koje je MMF naredio da se desi kako bi se prevladala ili ublažila ekonomska kriza koja drma cijelim svijetom, pa naravno i Bosnom i Hercegovinom.

Dakle, važan neko rekao deset posto i, hoćeš-nećeš, deset posto ima da bude. I bi deset posto. Mora se. Nije rekao Špirić pa da se i mora i ne mora. Nego rekao mnogo važniji neko pa se mora. ALI (koje djevojci uvijek i nepogrešivo sreću kvari!) ono što je drugim djelatnostima minus deset, to je kulturi barem minus 15-20%! Gotovo svugdje, gotovo svima!

Dakle, nekima 10, nekima 15, nekima 20... A ako kulturi i umjetnosti pridodamo sport, koji zajedno s prvo dvoje čini radost i zdravlje naših tranzicijskih života i našu djecu drži podalje od ulice i droge – e, bogami će srezavanje i srozavanje ići i do dvadeset osam posto. A gdje? U Kantonu Sarajevo! U ukupnoj sumi sredstava srezanih zbog recesije, Ministarstvo kulture nije u minusu obaveznih 10 nego nevjerovatnih 28 posto! I ta nam informacija stiže direkt iz usta ministra!

Ono što već niste imali kao ljepotu i radost u svom tranzicijskom osiromašenom životu ima da vam ukinu u još većem obimu za još više, pa da ga ubuduće još više nemate u svom tranzicijskom osiromašenom životu! A koga okriviti za to? Jer krivac uvijek postoji. Pa makar bio ko zrno bibera.

Koliko imamo ministara kulture, sporta, obrazovanja? Ja to prebrojat ne mogu. Prebrojte vi, molim vas. Dakle: opštine (koliko u BiH?), kantoni (koliko?), entiteti (Bogu hvala, zasad dva, a akobogda nijedan!), država BiH (ni jedan jedini!) − ergo, jest jednako ministara kulture, sporta, obrazovanja – brat bratu jedno, po broju stanovnika, jedan na jednog! A jesmo li mi sa svim tim ministrima kulturniji, obrazovaniji, fizički razvijeniji i zdraviji?

A mi ih plaćamo. Svojim rođenim parama! Za obrazovanje i kulturne potrebe nama i našoj djeci. I osiguravamo više nego dobre plaće svih tih ministara. Koji, uzgred, zakukaju kao sinje kukavice da su im (resorima) uzeli cijelih 28%, kao da oni s tim ama baš nikakve veze nemaju! Pa ko je kriv nego oni, podobni i nesposobni? Ko je kriv što nam umiru pozorišta, koja su čak i u ratu živjela, itekako, a u miru ne mogu?

Kulturom, umjetnošću, sportom kite se baš i najviše oni koji nisu u stanju da očuvaju ni postojeći budžet, a kamoli neki budući, ili veći.
Ma ne, nisu oni krivi – krivi smo mi koji smo ih izabrali. Sad se s njima i s kulturom možemo serbez slikat – za opštu historiju bešćašća.

Javna rasprava koju organizira PEN Centar BiH održava se u gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, u ponedjeljak 19. oktobra u 18,00 sati

Na raspravi će govoriti Sejo Đulić, reditelj, direktor Teatra mladih Mostar, Strajo Krsmanović, direktor Galerije Collegium artisticum, Dino Mustafić, reditelj, direktor Festivala MESS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: