Brza reakcija
3.8k

Popravljen mural posvećen generalu Jovanu Divjaku nakon kritika zbog upitne sličnosti

N. O.
Mural posvećen generalu Jovanu Divjaku (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mural posvećen generalu Jovanu Divjaku (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je prvobitna verzija murala posvećenog legendarnom generalu Jovanu Divjaku izazvala negodovanje na društvenim mrežama zbog upitne sličnosti s njegovim likom, danas se pojavila i konačna verzija.
Mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku oslikan je na Dječijoj kući na Grbavici (nekadašnji Dom pionira Boško Buha).

Kako je cilj murala bio odavanje počasti Divjaku građani su smatrali da prvobitna verzija nije bila zadovoljavajuća zbog teško uočljive sličnosti te su u komentarima na društvenim mrežama poručili da "general zaslužuje više".

Između ostalog, korisnici su naveli kako je general zaslužio bolji i ozbiljniji portret te da "pozadina, odjeća, pa čak ni poza", ne priliče legendarnom generalu.

Mnogi su tražili da se slika "popravi odmah", a čini se da se na to nije trebalo dugo čekati.

Prvobitna verzija murala posvećenog generalu Jovanu Divjaku (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvobitna verzija murala posvećenog generalu Jovanu Divjaku (Foto: I. Š./Klix.ba)

Nakon sedam dana završena je konačna verzija koja mnogo više podsjeća na lik legendarnog Divjaka.

Divjak je kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Preminuo je 8. aprila 2021. u 84. godini. Građani Sarajeva su ovim muralom poručili da ga nikada neće zaboraviti i da će ideje za koje se zalagao ostati vječne.

Napomena:

Ovaj članak je djelimično izmjenjen nakon analize Raskrinkavanja. Izmjene se odnose na dio teksta u kojem se kaže da je da je mural bio prethodno predstavljen što nije u skladu sa činjenicama .