Kultura
95

Pomozite objavljivanje prve monografije o Vijećnici

Klix.ba
Sarajevska gradska Vijećnica, najpoznatije sarajevsko zdanje i simbol grada dobit će prvu monografiju u toku svog burnog postojanja.
Vijećnica nakon gradnje 1894. godine
Vijećnica nakon gradnje 1894. godine

Arhitektonski studio Urbing, u saradnji sa Upravom Grada Sarajeva i drugim institucijama, odlučio se na smio poduhvat pripremanja prve monografije sarajevske Vijećnice. Knjiga će biti objavljena uz 100. godišnjicu Sarajevskog atentata i 120. godišnjicu postojanja Vijećnice.

Uništena Vijećnica 1992. godine
Uništena Vijećnica 1992. godine
Za ovaj vrijedan projekt autora Valerijana Žuje, Ferhada Mulabegovića i Smaje Mulaomerovića potrebna je vaša pomoć.

Na Kickstarteru je objavljen poziv svima koji to žele da se uključe doniranjem novca za ovu vrijednu knjigu koja će cjelovito predstaviti Vijećnicu i kao građevinu i kao dom važnih institucija.

Da bi ova monografija ugledala svjetlo dana potrebno je prikupiti ukupno 15.000 dolara. Rok za prikupljanje je još 29 dana.

Kao gradska kuća, a još više kao višedecenijsko sjedište Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Vijećnica je duže od jednog stoljeća bila u žiži svih bitnih političkih i kulturnih zbivanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ona je svjedok smjene nekoliko državnih sistema, Sarajevskog atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona grada u vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i konačno, kao Nacionalna biblioteka, bila je izložena barbarskom napadu, paljenju i razaranju. Postala je tako savremenom metaforom urbicida, kulturocida...

Uz pregled povijesnog konteksta, prikaz gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove, knjiga će obuhvatiti i prikaz ove palate, kroz precizan faktografski snimak, glosar i hronologiju. Bit će objavljena dva izdanja monografije, na bosanskom (BHS) i engleskom jeziku. Konačno, monografija sarajevske Vijećnice, uz raskošne ilustracije, od kojih će mnoge biti prvi put objavljene, kao integralni dio, imat će i DVD sa dokumentarnim filmom "Sarajevska Vijećnica".

Prva draft verzija ove knjige je završena, a to uključuje pisanje originalne priče i produkcije fotografija. Još 15.000 dolara je potrebno da bi se završio finalni dizajn, editovanje, prevod na engleski jezik i da bi se pokrili troškovi štampanja prve edicije na engleskom i bosanskom jeziju.

Postanite dio našeg tima i pomozite da ova prelijepa knjiga vidi svjetlo dana, pozivaju iz studija Urbing.