Modul Memorije
84

Pogledajte videoizložbu "Migrant Abas", priču o dječaku iz prihvatnog centra Borići

E. Sk.
Videoizložba "Migrant Abas" fotografa Velije Hasanbegovića prikazana je večeras na YouTubeu kanalu u okviru ovogodišnjeg 25. izdanja Modula Memorije.

Riječ je o izložbi koja prati jedan dan u životu devetogodišnjeg dječaka Abasa koji je krenuo u osnovnu školu u prihvatnom centru Borići u Bihaću.

"Mislim da je posebno važno da, u vremenu i situaciji poput ove, u kojoj smo se svi našli, ne zaboravimo na one koji su u još goroj poziciji od naše. Dječak Abas, čija je jedina želja školovati se i imati normalan život, je priča kakvih je potrebno više u odnosu na kreiranu negativnu sliku prema ovoj populaciji ljudi, a koju potiču i neki mediji, kako domaći, tako i u cijeloj Evropi. Naš odnos prema migrantima odredit će sliku nas samih", poručio je Hasanbegović.

U Bosni i Hercegovini, prema procjenama, u svakom trenutku se nalazi sedam do osam hiljada migranata i izbjeglica iz zemalja poput Iraka, Sirije, Afganistana, Pakistana..., poruka je na kraju izložbe.

"Mnogi od njih su porodice s djecom, a značajan je i broj maloljetnika bez pratnje, najvećim dijelom dječaka. Svi oni su krenuli na put ka boljem životu i sreći za koje vjeruju da ih čekaju u zemljama Zapadne Evrope", stoji u opisu video-izložbe.